Podzim se rozjel v plné parádě a začala topná sezóna. Na řadu v tomto období mnohdy přichází také nachlazení. Nepříjemné pokašlávání a rýma. Řekněte nachlazení „sbohem“ za pomoci křenu a octu!

Nachlazení

Nachladit se můžete jedna dvě. Někdy moc dobře víte, z čeho rýmu máte, ale občas nemáte ani ponětí. Máte nos jako bambuli od věčného posmrkávání, k tomu se přidal kašel, bolest uzlin v krku a teplota. Za tohle všechno mohou většinou viry, nejčastěji rhinoviry.

Křenová vzpruha

V obchodech většinou seženete křen, který je nevýrazné chuti a nejspíš i minimálních účinků. Raději si pro něj tedy zajděte na farmářské trhy nebo se poptejte sousedů, zda jim křen neroste na zahrádce. Dále si připravte vhodnou skleněnou lahev a vinný ocet.

Křen nastrouhejte a dejte do lahve. Přilijte vinný ocet, tak aby byl křen ponořený, lahev uzavřete a nechte odpočívat 10 dnů při pokojové teplotě. Směsí sem tam zatřepejte.

Po požadované době bude křenová vzpruha připravena k použití. Otevřete lahev a na kus látky nalijte trošku křenové směsi. Takto několikrát denně po pěti minutách inhalujte výpary, které se ze směsi linou. Krásně protáhnou dutiny a pomohou i při bolestech hlavy. Směs se dá použít i tím způsobem, že si trochu nakapete na kus látky a přiložíte na bolavou hlavu.

Křenový sirup

Když už jsme u křenu, připravte si rovnou i sirup, bude se rozhodně hodit.

Budete potřebovat 250 g čerstvě nastrouhaného křenu, který zalijte sklenicí převařené (nikoliv však horké) vody. Nechte odstát cca 2 hodiny a poté přeceďte přes pláténko. Následně vmíchejte 200 gramů medu a šťávu z jednoho citronu. Dávejte si dvě lžíce sirupu 3x denně a budete jak rybičky.

Jak se nachlazení vyhnout?

Prevencí, samozřejmě. Důležitou, možná nejdůležitější, součástí prevence je mytí rukou. Dobře se stravujte, doplňujte do těla všechny potřebné látky - nejen ovocem a zeleninou, podporujte imunitu (pohybem, otužováním), dostatečně spěte a pijte (ideálně čistou vodu).

Další pomocníci při nachlazení

  • česnek – přírodní antibiotikum, které má antibakteriální a antiparazitární účinek
  • jitrocel – zklidňuje dýchací cesty, podporuje vykašlávání a uvolňuje hleny
  • sléz – podporuje vykašlávání, využívá se i při bolestech hlavy
  • heřmánek – inhaluje se při rýmě
  • eleuterokok ostnitý – podporuje imunitu
  • reishi – houba, která má mnoho pozitivních účinků na organismus, včetně podpory imunity
  • šalvěj lékařská – je vhodná ke kloktání při bolestech v krku
  • mumio – pryskyřice, kterou sběrači sbírají v horách ve východních zemích, jež skvěle podpoří imunitu

Zdroje: www.celostnimedicina.cz, vitalitis.cz