Projímadla neřeší příčinu

Důvodů zácpy je mnoho. Často jsme si vědomi změny ve stravování, která nám způsobila dočasnou neprůchodnost střev. Jindy naopak tápeme a netušíme, jak k problému s vylučováním došlo. Příčin zpomalení vyměšování je velká řada a k těm nejčastějším patří především tyto:

  • Stravovací návyky, případně momentální změna v dietě
  • Jídelníček s malým množstvím vlákniny
  • Nedostatečný pitný režim v kombinaci s nevhodnými potravinami
  • Léky
  • Hormonální poruchy
  • Různá onemocnění, a to i taková která se netýkají přímo vyměšování
  • Těhotenství

Přírodní projímadlo doporučované po generace

Sušené ovoce, ale nejčastěji švestky, jsou osvědčeným přírodním projímadlem. Dobře zabírají i u dětí, které navíc ocení jejich příjemnou chuť. Sušené i kompotované ovoce dokáže střeva rozhýbat a pomoci s vylučováním. Švestky se doporučují i v případě chronické zácpy. Jejich každodenní konzumace významně zlepšuje průchodnost střev.

Hrušky s jablky si klidně pleťte

Jablka a hrušky také zkvalitňují vylučování, a to díky vysokému obsahu vlákniny. Navíc pektiny napomáhají hydrataci obsahu střev, díky čemuž dochází k rychlému zlepšení stavu. Jablka lze dobře zařadit do jídelníčku a není je třeba ani nijak upravovat. Z tohoto ovoce se také doporučuje pyré nebo přírodní mošty.

Semínka a ovoce se semínky fungují jako projímadla

Ovoce s drobnými semínky je také ideálním prostředkem pro rozhýbání střev. Mezi ně patří rozhodně kiwi, fíky či lesní plody. Ze semínek jsou nejvhodnější chia a lněná. Dají se dobře zařadit do jídelníčku, lze je vhodně kombinovat a mohou tak být součástí mnohých snídaní či svačin.

Zelené listy s projímavými účinky

I špenát a jiné zelené listy jsou vhodné pro harmonizaci zažívání a vylučování. Rozhodně se dá doporučit konzumace brokolice, růžičkové kapusty, pampelišky či již zmíněného špenátu.

Probiotika pro přírodní očistu střev

Fermentované probiotické potraviny a nápoje jsou vhodné a často velmi účinné právě při chronické zácpě. Mezi takové potraviny patří kefír či přírodní jogurt, kombucha, kysané zelí nebo kimči. Tyto všechny pochutiny jsou známé pozitivním vlivem na vyměšování. U citlivějších osob dochází až k okamžitému účinku, ale rozhodně lze říci, že takové potraviny je vhodné zařadit do pravidelného stravování a nečekat, až problém nastane. Probiotika obsahují velké množství bakterií, které jsou přínosné pro střevní mikroflóru. Neslouží zde pouze ke zlepšení vyprazdňování, ale také k posílení imunity organismu.

Přírodní projímadlo nebývalé síly

Senna je látka obsažena například v rebarboře, ale nejznámější je čaj ze stejnojmenného keře. Sena je tropický keř či strom se žlutými květy, který je známý projímavými účinky listů a lusků. Užívá se po celém světe a funguje jako velmi silné projímadlo. Překročení dávky může vést k silným bolestem v oblasti střev a ke křečím. Rozhodně se nedoporučuje senu používat pravidelně, už vůbec ne denně. Je vhodná pouze jako občasná, zato razantní léčba úporné zácpy.

I s přírodními projímadly buďte opatrní

Pokud je pro vás zácpa ojedinělým problémem, pak doufám, že vám zmíněná přírodní projímadla pomohou. Jestliže trpíte zažívacími a vyměšovacími problémy často, pak určitě zvažte změny ve stravování, konzultaci s lékařem či specialistou dietologem. Projímadla ve formě fermentovaných nápojů a potravin jsou vhodná k dlouhodobému užívání a bude z nich prospívat nejen vylučovací systém. Jiná razantní projímadla, mezi která paří sena, se rozhodně nesmějí konzumovat často či pravidelně. Sena je velmi efektivní, ale při nadužívání naruší střeva a „samoléčba“ končí větším problémem, než jakým byl na začátku.

Zdroje: https://www.healthline.com, https://vitalitis.cz