Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.healthline.com, en.wikipedia.org

Domácí směs z arašídů a sezamu

Chcete si připravit jednoduchou domácí směs, která vám může pomoci od bolavých zad i kloubů? Tuto jednoduchou směs můžete konzumovat i používat zevně při akutních bolestech.

Jak připravit přírodní lék plný vápníku, představuje autorka na svém YouTube kanálu „My kitchen Tanja“:

Zdroj: Youtube

Přírodní zdroje vápníku

Všichni víme, že vápník je pro zdraví kostí důležitý a po léta jsme se také domnívali, že mléko a výrobky z něj jsou tím nejlepším zdrojem vápníku, který můžeme mít. Tato ne zcela lichá domněnka je však již vědecky překonaná. Dnes již s jistotou víme, že na stejnou váhu, konkrétně 100 g, mají některé potraviny mnohem více vápníku než mléko, ale je pravdou, že v dobách nedávno minulých nebyly mnohé tyto potraviny běžně dostupné. Mléko, sýry, jogurty a další mléčné produkty proto hrály významnou roli v doplnění vápníku, nicméně dnes si můžeme vybrat z mnohých dalších, nemléčných potravin.

Které to jsou? Číslem jedna jsou semínka! Mák obsahuje 1438 mg vápníku, sezamová semínka obsahují 975 mg, chia asi 631 mg na 100 g. V našich končinách je proto kvalitním zdrojem vápníku především mák, dnes už nám není neznámý ani sezam a výrobky jako sezamová pasta tahini, oblíbená jsou i chia semínka, která však dosud nejsou běžnou součástí jídelníčku.

Jaké další potraviny obsahují vápník?

Z mléčných výrobků obecně jsou z pohledu obsahu vápníku nejvýznamnější sýry, ale mléko a jogurt mají „jen“ těsně nad 100 mg vápníku na 100 g.

Můžete však vybírat i mezi dalšími potravinami, jako jsou ryby, především sardinky a losos, ale také mandle, luštěniny nebo zelená listová zelenina. Z ovoce jsou bohaté na vápník například fíky.

To že vápník úzce souvisí se zdravím kostí, je jisté, stejně tak jako že dostatečným příjmem kalcia můžete předejít osteoporóze a bolestem zad i kostí.

Důležité je však také vědět, že pokud chcete, aby vaše tělo dokázalo vápník přijímat, musí mít i dostatek vitaminu D, který zvyšuje jeho vstřebávání. Zdravé vystavení slunečním paprskům či potraviny a potravinové doplňky vám mohou pomoci i s tímto problémem spojeným s příjmem vápníku.

Související články