Štíhlá postava je žádoucí, obzvlášť s nástupem teplých dní, kdy se odhazují kabáty, mikiny, svetříky a ukazuje se, co je pod nimi. „Co si budeme nalhávat, přes zimu jsem nabrala osm kilo a teď vypadám jako sněhulák. Už jen představa, že bych se prošla na ulici v tričku, je trýznivá,“ přiznává čtyřicetiletá Iveta z Prahy, která vychovává dvojčata. Mladá maminka si ale se svým nadbytkem neví rady. Údajně se snaží žít zdravě, aktivně, ale tělo si dělá, co chce. Máte obdobný problém? Kde může být „zakopaný pes“?

Zjistěte 5 skytých závyků, po kterých (možná) tloustnete. Ve videu se dozvíte více:

Zdroj: Youtube

Tloustnutí nemusí být jen jídlem

Podle výživových poradců ženy nejvíce tloustnou z hladovek či nepravidelné stravy. Své udělá i konzumace sladkých nápojů, křehkých chlebů, jídel z fastfoodů, sladkých cereálií či „večerního zobání“.

Problémem bývá také nedostatečný pitý režim, kdy si tělo podle staré známé věty, že „hlad je převlečená žízeň“, říká o svůj potřebný příděl vláhy. Samotnou kapitolu tloustnutí tvoří i zanesené tlusté střevo, které nemůže vstřebávat vitaminy či minerály z potravy, proto organismus pracuje jen velmi pomalu. Ale to není všechno!

Podle lékařů existuje i psychická stránka věci, která může vaši váhu pořádně navýšit. Odborníci vymezili tři typy žen, kterých se to nejvíce týká. Patříte mezi ně?

1. Přehání to s péčí o druhé

My ženy jsme od malička vedené k tomu, abychom se staraly o druhé. Jakmile se vdáme, okamžitě přebíráme zodpovědnost za domácnost, děti, manžela, nákupy, zvířata, zaměstnání a ještě máme vypadat jako supermodelky.

Podle odborníků trpí chronickou únavou stále větší procento žen. Ta se projevuje nejen úbytkem energie, ale i bolestmi hlavy či zad. Zkuste proto nepadat do věčného koloběhu povinností a naučte se říkat také NE. Ušetřený čas využijte pro chvíle pro sebe. Můžete se dívat z okna, zdřímnout si nebo si na chvilku vzít knížku. Představte si, že jste přehřátý počítač, který potřebuje chvilku vychladnout a až pak zrestartovat. Odpočinek a následně i noční spánek jsou základem pro to, aby vaše tělo dobře fungovalo. Zkuste jít včas spát (i za cenu, že není vyžehleno) a uvidíte, že přestanete být „kulička“.

2. Je věčně vystresovaná

V dnešní době jsme všichni tak trochu „na nervy“. Jenže někdy ta hranice přeteče a my se stáváme obětí chronického stresu. Jak se projevu? Podle psychologů zejména ve třech rovinách jako je jídlo, spánek a sex. Ve stresu nemáme na jídlo ani pomyšlení, proto jíme nárazově a většinou nezdravé věci, které jsou rychle po ruce.

Další věc je spánek – ten u lidí s „těžkou hlavou“ bývá také lehký, přerušovaný nebo nedostatečný. A chuť na sex? Ta je opravdu mizivá.

Stres bohužel uvádí tělo do stavu ohrožení. Nadledvinky začnou vyplavovat hormon kortizol, který hromadí tuk ve středu těla, aby tak ochránil životně důležité orgány. Výsledkem je pořádná tuková pneumatika.

3. Je puntičkářka tělem i duší

Chcete všechno dělat dobře a na 100 %. Jenže díky tomu ztrácíte čas, nervy, ale i možnost hubnout. Touha po dokonalosti je prokletí, které nikdy nenaplníte. Uvědomte si, že když se nějaká věc nevydaří „tip top“, svět se nezhroutí.

Věčné sezení je mor

Když k sedavému zaměstnání připočtete ještě stres a cereální tyčinky z pracovního šuplíku, můžete rovnou najít odpověď na to, proč máte na váze více kilo než předtím. Zkuste si naplánovat den tak, aby kromě práce v něm byl i prostor pro vás. Potřebujete ho! Být vzorný je fajn, ale být zdravý a štíhlý je lepší.

Co dělat jinak?

Uvědomte si, že jste jenom člověk a nemůžete zvládat všechno. Není hřích, když odcházíte od nedokončené práce. Holt ji doděláte zítra. Snažte se uvolnit svoje ztuhlé tělo (ale i duši) pomocí osvědčených odbourávačů stresu, jako je třeba koupel (nebo sprcha), dechová cvičení, jóga, masáž, procházka nebo hovor s kamarádkou. Určitě pookřejte.

Související články


Zdroje: www.vyzivovi-poradci.cz, www.zuzanadouchova.cz, www.celostnimedicina.cz