Pocit nadýmání je opravdu velice nepříjemný. Každý se tak někdy cítil. Je vám těžko, nemáte na nic chuť a zkrátka a dobře vám není hezky.

Sice tento pocit trvá jen pár hodin, a když pijete hodně vody a jste trpěliví, za chvíli odezní, ale stejně je to nepříjemné a může vám to lehce zkazit celý den. Věděli jste ale, že nadýmání nezpůsobuje jen jídlo a plný žaludek? Podívejte se na překvapivé důvody, proč se cítíte nadmutí, a jak se nadýmání vyhnout.

Video, jak se můžete zbavit nadýmání, najdete na Youtube kanále Roche Česká republika:

Zdroj: Youtube

Důvody nadýmání

Věděli jste, že k nadýmání přispívá jedno konkrétní jídlo? Je to sendvič. Pokud je sendvič vaším hlavním jídlem, ať už k obědu, večeři nebo snídani, může způsobovat nadýmání. Je to kvůli tomu, že ne nabitý sodíkem, ať už je sebezdravější.

A když spotřebujete více sodíku, než vaše tělo vyžaduje, může se dostavit právě nepříjemné nadýmání. Proto je ideální sendviče omezit a prokládat je jinými jídly.

Dalším překvapivým důvodem může být pití brčkem. Možná to může znít šíleně, ale i pití brčkem vám opravdu může způsobit pocit nadýmání.

Je to kvůli tomu, že brčko společně s tekutinou, kterou pijete, dostane také do vašeho žaludku mnohem více vzduchu, než když pijete normálně ze sklenice. To následně způsobuje, že se cítíte nafouklí, i když jste ve skutečnosti jen vypili jeden nápoj (a k němu spoustu vzduchu).

Balené potraviny

Možná vás to překvapí, ale pocit nadýmání se může dostavit i tehdy, když konzumujete větší množství balených potravin. Stejně jako u sendvičů je hlavním viníkem sodík. Ten se totiž používá jako konzervační látka pro zpracované hotové potraviny.

Asi je vám dobře známo, že chipsy, různé sušenky a bonbony jsou sodíkové bomby. Je ale potřeba vědět, že i pomazánka, váš oblíbený dresing nebo dokonce polévka může obsahovat více sodíku, než je pro vaše tělo nutné. Tím je pak způsobeno, že se cítíte nadmutí a nemůžete přijít na to, z čeho, jelikož jste toho tolik nesnědli.

Související články

Zdroje: www.pilulka.cz, www.drmax.cz