Mezi jednotlivými národy a lidmi jsou rozdíly v dodržování celkové životosprávy. Samozřejmě se to dříve či později odrazí na zdraví našeho organismu. A právě Japonsko je zemí, která se vyznačuje poměrně dlouhou průměrnou délkou života a také minimálním výskytem nadváhy a obezity. Nadměrná kila tam trápí pouhé 3, 5 % místních obyvatel. Oproti plné třetině Američanů je to naprosto zanedbatelné. A právě tento rozdíl odůvodnili i zkušení vědci a odborníci. Proč tomu tak tedy je?

10 hlavních důvodů, proč jsou Japonci podle vědy tak hubení se dozvíte v tomto zajímavém videu na YouTube (kanál Babble Top):

Zdroj: Youtube

Stravovací návyky

Stravovací návyky jsou poměrně odlišné od většiny celé populace, především od těch amerických a evropských. Během roku 2005 vydala japonská vláda doporučení, jak by měl vypadat jídelníček každého občana.

Základem je rýže, ale mezi ideální potraviny jsou řazeny i obiloviny, sója, maso a ryby. Teprve poté přichází na řadu zelenina. V našich končinách je trend zcela opačný a je doporučováno obilniny ve větším procentu nahradit zeleninou a ovocem.

Vědci provedli test

Vědci z Národního centra pro globální zdraví a lékařství v Tokiu celých patnáct let sledovali, jaký měla ve výsledku tato pravidla dopad na zdraví celého národa a došli k jednoznačnému závěru. Jedinci, kteří vydaná doporučení dodržovali, měli o 15 % nižší úmrtnost.

Stejně tak se u nich podstatně snížil výskyt onemocnění srdce a cévního systému. A bonusem byla všem jedincům odpovídající váha vzhledem ke své figuře. Jak je tedy možné, že Japonci, přestože konzumují větší množství sacharidů, jsou štíhlí?

Zdravější rychlé občerstvení

Oproti situaci u nás nabízejí japonské ulice, bistra či bufety mnohem zdravější pokrmy rychlého občerstvení. Jídlo nabízené v Japonsku je celkově mnohem méně kalorické a s menším obsahem nezdravého tuku.

Jídlo včas

Ve většině japonských domácností je doba jídla nastavená vždy na určitou dobu, jedná se o jistý společenský rituál v rodině. Všichni tedy jedí společně u jednoho stolu ve stejnou dobu.

Odlišná velikost porcí

 V Japonsku jsou velice opatrní co se týká velikosti porcí. Oproti těm našim jsou podstatně menší. Japonci se dokonce drží místního přísloví „hara hachi buchi me“, což znamená: jezte, dokud nebudete sytí z 8/10.

Menší nádobí

Výsledkem setrvalé štíhlosti Japonců je dozajista odlišná velikost nádobí, na které pokrm servírují. Navíc nejedí příborem, ale hůlkami. Všimli jste si, že když jíte hůlkami, sníte ve skutečnosti méně jídla? Tajemství tkví v tom, že jíte mnohem pomaleji. Navíc se dříve dostaví i pocit sytosti a tělu se lépe tráví.

Hodně čaje

Dalším pravidelným zvykem Japonců je pravidelné pití zeleného čaje během celého dne. Poskytuje totiž tělu neskutečné množství výhod, které prospívají zdraví a přispívají k vitalitě.

Střídmá svačina

Japonci si nedávají k svačině zpravidla plněnou housku či promazaný chléb, ale často jim stačí právě šálek chutného čaje a kousek rýžového chleba. Nebo kousek ovoce či zeleniny. Díky tomu se dlouhodobě udržují v kondici, protože tělo stihne před dalším hlavním jídlem dostatečně vytrávit.

Jídlo je rituál

Japonci mají na stravování poněkud jiný pohled než naše konzumní společnost, která se přejídá a jí nezdravě. Jídlo je pro ně jistý rituál a mají k němu úctu. Proto s každou potravinou zacházejí s maximální pokorou.

Hodně ryb

Je všeobecně známo, že japonský jídelníček je postavený hlavně na rybách a mořských plodech. Patří mezi jedny z největších spotřebitelů na světě.

Fermentované potraviny

Kromě tradičních sushi mají v oblibě i další úpravy a velice zdravou formou jsou ryby nakládané a fermentované.

Mořské řasy

Japonci si potrpí také na pravidelnou konzumaci různých druhů mořských řas a to nejen těch podmořských, ale i suchozemských. Mořské řasy jsou plné kvalitních, dobře využitelných a lehce stravitelných bílkovin, uhlovodanů a látek, které neutralizují v organismu kyseliny.

Související články

Zdroje: www.lidovky.cz, www.frekvence1.cz, www.zeny.cz