Milujete jablka a máte je na denním pořádku, jak doporučují lékaři? Přestože se kdysi radilo ovoce neloupat, v současné době je tomu vlastně jinak. Bohužel, je to způsobeno nevhodným způsobem pěstování, díky kterému jsou plné nežádoucích pesticidů. Vědci proto jablka doporučují slupky zbavit.

Jak loupe jablka zkušený šéfkuchař Jacques Pépin? Podívejte na toto YouTube video na kanálu Bin Appétit:

Zdroj: Youtube

Umytí jablka nestačí

Americká chemická společnost vydala studii, kde uvádí důvody, proč je lepší nejen jablka, ale i další druhy ovoce a zeleniny potřeba loupat. Zkušení odborníci zde dokládají přítomnost pesticidů, které nesvědčí našemu zdraví.

Čínští vědci z Anhui Agricultural University v Číně prováděli pomocí sofistikované technologie chemické detekce společně s využitím laserových paprsků a inovativního filmu „SERS“ výzkum, aby odhalili všechny látky, které se ve slupkách opravdu vyskytují. V závěru bádání uvedli, že standardní mytí ovoce je nedostačující, protože se tak nezbavíte tolik obávaných pesticidů.

Nejen jablka

Vědci tento fakt potvrdili i u okurek, chilli papriček, krevet a rýže. Zjistili, že pesticidy, jako například thiram a karbendazim, které se stále a často používají v zemědělství, pronikají do slupky ovoce a zeleniny a částečně se nalézají i v dužině.

Zakázané látky

Karbendazim byl například ve Spojeném království zakázaný v roce 2017 a používání thiramu bylo dříve zastavené EU. Přesto je známo, že se tyto chemikálie stále používají v jistých regionech po celém světě.

Rizika pesticidů na naše zdraví

Bohužel, dopad zkonzumovaných pesticidů může mít nežádoucí vliv na naše zdraví a ve větších dávkách v těle zvyšuje rizika nebezpečných chorob jako například leukémie. Naznačila to tato studie, která byla vydaná v roce 2013. Uvádí se v ní, že se výše zmíněné chemikálie mnohdy používají i na některých domácích farmách.

Související články

Zdroje: www.express.co.uk, www.acsjournals.onlinelibrary.wiley.com, www.pubs.acs.org