Je to jako na potvoru. Konečně jste se dokopali ke sportování. Razantně jste změnili jídelníček a odpíráte si požitky, které vám léta dělaly radost. Všechny ty kávičky, dortíčky, výrobky z bílé mouky, salámy, sladké drinky, alkohol…

Všechno jste pustili k ledu, jenom abyste byli štíhlejší. A výsledek? Ani přes vaši veškerou snahu se nic zvláštního neděje. Špíčky drží na svém místě a váha také. Tak k čemu to je? Podle odborníků tenhle „hubnoucí zásek“ může mít šest příčin, které když odstraníte, hubnutí půjde jako po másle. O co konkrétně jde?

Málo spíte

„Osm hodin spánku je minimum,“ tvrdí nutriční terapeuté a mají pravdu. Nedostatek nočního odpočinku může nejenom brzdit vaše hubnutí, ale zároveň být i důvodem k přibírání na váze. Jak je to možné? Vědci v roce 2006 zkoumali skupinku žen. Ty, které spaly pět hodin, měly sklony k většímu nárůstu váhy než jejích „souputnice“, spící sedm hodin denně.

Důvod je prostý. Nedostatek spánku způsobuje únavu a vy máte pak tendenci hledat „energetické zdroje“ v jídle. Čím větší únava, tím větší hlad. Navíc hodně nespavců trpí depresemi a podrážděností. Duše v krizi má sklony hledat útěchu v nezdravých potravinách, včetně sladkostí. Tuk se pak většinou ukládá kolem břicha.

Co dělat jinak: Dopřejte si každý den alespoň sedm hodin spánku. V odpoledních hodinách se vyhýbejte stimulantům, jako je káva. Většinou povzbuzují chutě na sladké.

Jste věčně ve stresu

Máte občas pocit, že na vás všechno padá? Pokud jste věčně pod tlakem různých problémů, povinností a nepříjemností, není divu, že potřebujete uvolnit své emoce a dát si něco dobrého. Většinou jde o jídlo s vyšším podílem tuku a cukru.

Stres vytváří hormon kortizol, který zvyšuje chutě k jídlu. Čím váce ho máte, tím větší hlad vás pronásleduje. Není divu, že pak sníte dvojitou, ne-li trojitou porci jídla, než jste zvyklí.

Co dělat jinak: Chronický stres je zabiják. Abyste mu nepropadali, dělejte si malé pauzy. Během nich se zkuste trochu uklidnit procházkou, dechovým cvičením nebo pohledem z okna.

Máte kalorický nadbytek

Při hubnutí je jednoduchá matematika, příjem a výdej. Pokud si do sešitu nezapisujete všechno, co sníte, je docela možné, že svůj příjem kalorií trochu „přešvihnete“. Pak nastává zasloužený trest v podobě přírůstku na váze.

Bohužel spousta lidí si myslí, že po zdravém jídelníčku se netloustne. Není to úplně pravda. Každé jídlo obsahuje kalorie a je potřeba je mít pod kontrolou.

Jak to dělat jinak: Pište si, co všechno sníte. A jaké má jídlo obsah kalorií. Podle toho poznáte, jestli jste svůj denní limit dodrželi a zbytečně „nepřešlápli“.

Cvičíte, ale málo...

Sport je zdravý. Ale pokud chcete zhubnout, musíte mít dobře sestavený sportovní plán, který bude zahrnovat aerobní a posilovací cvičení.

Proto je nejlepší se rovnou poradit s odborníkem. Obecně se při hubnutí doporučuje cvičit každý den zhruba 60 – 90 minut. U intenzivnějších tréninků jako HIIT se doba cvičení sníží na 30 minut.

Co dělat jinak: Zkuste se co nejvíce hýbat. Pokud nestačíte „fitko“,pak alespoň jděte pěšky domů nebo nepoužívejte výtah a choďte sami po schodech.

Váš metabolismus pracuje pomalu

Každý člověk má jiné spalování. Pravdou ale je, že s přibývajícím věkem se metabolismsus zpomaluje a energie se ukládá. Jak můžete svůj „trávicí proces“ trochu zrychlit?

Jezte pravidelně, zařaďte do svého cvičebního programu některou z aerobních aktivit (chůze, běh, skákání), které zrychlí práci střev.

Co dělat jinak: Dodržujte pitný režim. Pijte více vody (alespoň 2 litry denně). Na trávení je vhodný i mátový nebo zelený čaj.

Trápí vás zdraví

Hubnutí vyžaduje sebekázeň, která spočívá v kvalitní (a pravidelné stravě). Ale i cvičení. Bohužel, některé skutečnosti, jako geny, věk, pohlaví nebo stavba těla, vám můžou „házet klacky pod nohy“ a vy pořád budete mít pocit, že nehubnete.

Co dělat jinak: Pokud se snažíte a nemáte žádné výsledky, je potřeba hledat příčiny jinde. Třeba je odhalí váš lékař, proto s jeho návštěvou neotálejte.

Související články

Zdroje: www.kondice.cz, www.fitplan.cz