Tohle doporučení se týká zejména žen s menšími až středními prsy. Pokud patříte mezi ty obdařenější, pak se bez tohoto kusu prádla zkrátka neobejdete. Podprsenka vaše vnady nejen tvaruje, ale pomáhá s jejich odlehčením. Ve vašem případě se alespoň ujistěte, že máte správné číslo košíčků a prádlo vás zbytečně netlačí.

V lepší situaci jsou ženy s plošším hrudníkem, pro které je podprsenka spíše rozmarem a erotickou vábničkou. Je to i váš případ? Pak dejte ňadrům dovolenou a během léta podprsenku odložte. Vašemu tělu to jedině prospěje. Jak?

Na videu najdete několik pádných důvodů, proč nenosit podprsenku:

Zdroj: Youtube

125x nižší riziko rakoviny prsu

Ročně onemocní rakovinou prsu 7400 žen. Příčiny onemocnění nejsou zatím zcela jasné. Nicméně antropologové Sydney Ross Singer a Somai Grismaier, kteří se dlouhodobě zabývají otázkou vlivu oblečení na lidské zdraví, zjistili zajímavou věc. Při zkoumání 4000 žen došli k závěru, že riziko rakoviny prsou souvisí s nošením podprsenek. U respondentek, které prádlo mívaly na sobě celý den, se riziko týkalo tří ze čtyř případů. Naopak u žen, které podprsenku téměř nenosily, byla možnost onemocnění 125 krát nižší.

Bez podprsenky se zlepšuje tvorbu hormonů

Vědci zjistili, že hormon melatonin, který zajišťuje klidný spánek, je zároveň i silný antioxidant. Zabraňuje poškození těla a důležitých orgánů a prakticky vám prodlužuje mládí. Japonští výzkumní pracovníci zjistili, že nošení podprsenky snižuje tvorbu tohoto hormonu až o 60 %. Pokud tedy trpíte nespavostí nebo zdravotními problémy, zkuste (alespoň na čas) odložit podprsenku. Uvolníte tělo a dorovnáte hormonální hladinu.

Zabráníte povislosti prsou

Většina mladých žen a dívek podléhá trendu push-up podprsenek. Tohle prádlo dokáže opticky zvětšit velikosti poprsí až o dvě čísla. Nositelky si bohužel neuvědomují, že tenhle efekt není zadarmo. Podprsenka obsahuje vycpávky, které vnady stlačují. A tak se může stát, že se z pevných prsou pak stanou povislé tukové polštáře, které už nikoho nezaujmou. A to není všechno! Výzkumy prokázaly, že podprsenky narušují přirozenou elasticitu a pevnost prsou. Proto by mladé ženy tohle prádlo měly používat co nejméně.

Zprůchodníte lymfu

V publikaci Dressed to kill se autoři knihy zmiňují o podprsenkách jako o prádle, které znemožňuje běžný průtok lymfy tělem. Kvůli tomu se tělo nemůže zbavit toxinů, chemikálií a těžkých kovů, které se usazují do tukových tkání. Následkem jsou pak vleklé zdravotní potíže způsobené záněty.

Zmírníte bolest hlavy

Napadlo vás někdy, že migréna může souviset s vaším spodním prádlem? Podle odborníků je to pravděpodobné. Podprsenková ramínka se často zařezávají do trapézových svalů, které pak tuhnou a způsobují bolesti hlavy. Stejně tak i špatně padnoucí prádlo, které vytváří blokace krční páteře. Pokud tedy potřebujete nosit podprsenku, pohlídejte si její správný typ i velikost.

Související články

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.zena.aktualne.cz, www.youtube.com