I černý čaj je třeba pít s mírou

Také jste si zvykli uvařit si v zimě konvici plnou čaje a když jej vypijete uvařit prostě další. Samozřejmě! I během zimy je nutné dodržovat pitný režim, zahřát se a zpříjemnit si dny chutnými a voňavými čaji.

Možná vás ale překvapí, že ani ten nejobyčejnější čaj, bychom neměli pít po litrech. Černé čaje, které jsou běžné v každé domácnosti, by měly být konzumovány s mírou. I černý čaj totiž může nepříznivě působit na ledviny.

Jakým čajem ledvinám naopak pomoci? Dejte si pozor i na takzvané detoxy! Bylinky, které podporují činnost ledvin mohou dlouhodobě orgán zatěžovat. Takže všeho s mírou a pro zdravé ledviny vyzkoušejte třeba tento recept na bylinkový čaj z chmele, bezinek, lopuchu a vřesu, který vám představí Hana Jánská v příspěvku z YouTube kanálu Příznaky transformace – tipy pro osobní rozvoj.

Zdroj: Youtube

Jak je to s ledvinovými kameny a černým čajem?

Jak může černý čaj nevhodně ovlivňovat ledviny? Zatímco vliv kávy na organismus se neustále řeší, o černém čaji se příliš nemluví. Pijeme ho skoro jako vodu, a přitom i u něj odborníci upozorňují na nevhodnost nadměrné konzumace. Za bezpečné množství se považují 4 šálky denně čili litr. Ale proč to?

Černý čaj má mírně diuretický účinek, takže spíš mírně nahrává dehydrataci, což je stejné jako u kávy. Nicméně dehydratace může napomoci tvorbě ledvinových kamenů. Pamatujte, že dehydratace není příčinou. Jenže černý čaj obsahuje takzvané oxaláty a ty už mohou vést k tvorbě kalcium-oxalátových kamenů.

Ledvinové kameny totiž nejsou jen jedny a existuje tak minimálně čtveřice různých typů. Na druhou stranu obsahuje černý čaj navíc také takzvané citráty, a ty naopak zabraňují tvorbě ledvinových kamenů. Co to tedy znamená?

Roli ve vzniku ledvinových kamenů hraje dědičnost, metabolické poruchy organismu, citlivost na dietní vlivy a pak také z často zmiňovaná dehydratace. Rozhodně také nemoci jako obezita a cukrovka či používání léků.

Do poslední kategorie patří právě diuretika a vápníkové doplňky stravy. Veškeré domněnky lékařů a odborníku lze tedy shrnout takto. Má se za to, že zatímco u zdravých mladých lidí při nadměrné konzumaci černého čaje riziko sice existuje, ale je zanedbatelné. Výrazně vyšší je u osob se zdravotními problémy či genetickými predispozicemi.

Černý čaj, a to obyčejný i různě ochucený či kombinovaný s ovocem či mlékem, bychom si měli dopřát maximálně 4krát denně. I přesto, že obsahuj látky potencionálně připívající ke vzniku ledvinových kamenů, a proto by jeho konzumaci měli omezit ti, že na ně trpí nebo mají již problémy s ledvinami, černý čaj na tělo působí i pozitivně. Nabízí také množství antioxidantů, působí podpůrně na soustředění, regulaci krevních cukrů, krevního tlaku i rizika mrtvice.

Související články

Černý čaj a krevní tlak

I když se dříve spekulovalo spíš o nebalhém dopadu na krevní tlak, nicméně nyní jsou odborníci jiného názoru. Analýza množství studií s názvem "Účinky pravidelné konzumace nápoje ze zeleného nebo černého čaje na krevní tlak u osob se zvýšeným krevním tlakem nebo hypertenzí: Systematický přehled a metaanalýza" publikovaná v časopise Complementary Therapies in Medicine v roce 2020 potvrzuje, že pravidelnou konzumací černého čaje docílili pacienti trpící vysokým tlakem jeho snížení.

Dnes je tedy černý čaj obecně považovaný za nápoj, který má vliv na kardiovaskulární systém pozitivní a pravidelná konzumace černého čaje přispívá ke zdraví srdce a cév.

Zdroje: flowee.cz, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, healthmatch.io