Zdroje: interesting.cz, zeny.iprima.cz

Pitný režim je základ

Pitný režim je bezesporu důležitý. Každý z nás by jej měl mít zažitý. Zatímco v létě a při nadměrné tělesné aktivitě máme pocit žízně častěji a logicky proto také vyhledáváme vodu a další nápoje, zima nás někdy zaskočí. Pokud necítíme nutnost ohřát se teplým čajem nebo kávou, lehce na dostatek tekutin zapomínáme. I když v zimě většinou nehrozní nadměrné pocení a akutní dehydratace, i přesto je nedostatečné množství tekutin na těle znát.

Jak poznat nedostatek tekutin?

Nedostatek tekutin se projevuje například zadržováním vody. Dehydratace se často odrazí především na vzhledu kůže, ale souvisí s ní i bolesti hlavy či nesoustředěnost.
Poznáte to také pokaždé, když zajdete na záchod. Odstín moči totiž prozradí, jak moc nebo málo vám chybí tekutiny. Čím tmavší moč, tím více tekutin chybí.

Proč před spaním omezit pití vody?

Ne vždy je však popíjejí vody či jiných nápojů dobrý nápad. Pokud máte žízeň, pak se určitě napijte i před spaním, ale rozhodně se nesnažte v tuto denní, respektive noční dobu pitný režim dohnat.

Konzumace většího množství tekutin před spaním je nevhodná z několika důvodů. Pokud budete pít hodně večer, pak vás nejspíš čeká několik návštěv toalety i během noci, kdy vás potřeba probudí. To je poměrně velký problém, především když se z toho stane zvyk. Zatímco v mládí člověka nějaké ponocování nezaskočí, s přibývajícími roky je přerušování spánku nepříjemné, často se objevují problémy s opětovným usínáním a také celkovou kvalitou takového odpočinku.

Takto shnuje problematiku příjmu tekutin večer před spaním příspěvek kanálu TOP Zaujímavosti:

Zdroj: Youtube

Těsně před spaním nedohánějte přísun těkutin

Pití na noc však skrývá ještě o něco závažnější riziko, i když únava je rozhodně podstatným problémem, který bychom neměli podceňovat. Nedostatek odpočinku může ovlivnit i zdravotní stav srdce.

Kvůli tomu, že naše ledviny v noci také zpomalují své funkce, tělo zadrží více tekutiny a ta se projeví jako otok. Nejmarkantněji se takové otoky projeví na prstech, ale také v obličeji.

I když nelze konzumaci tekutin před spaním zcela vyloučit nebo říci, že je absolutně nevhodná, pijte jen střídmě a spíš rozložte příjem tekutin do celého dne.

Související články