Hřebíček využívají kuchyně po celém světě k přípravě mnoha pestrých a lahodných pokrmů. Jedná se totiž o specificky vonící koření, které velice příznivě ovlivňuje zdraví lidského organismu. Čínská medicína jej využívá již celá staletí a je si vědoma jeho silného potenciálu.

Hřebíček (Syzyum aromaticum)

Zajímavostí je, že kdysi byl hřebíček ceněn dokonce jako zlato. Jedná se totiž o vynikající přírodní lék s významnými léčivými vlastnostmi. Svým původem pochází ze Západoindických ostrovů, a přestože je známý již od 3. století před naším letopočtem, v Evropě se začal pravidelně používat až během 18. století. Dnes se ve velkém pěstuje především v Brazílii, na Srí Lance, Jávě, Mauriciu, Madagaskaru a Zanzibaru. V oblasti Asie byl už v hluboké historii plnohodnotně využíván jako skvělý dezinfekční prostředek, a to především v Číně. Hřebíček je vlastně usušené poupě, které se sbírá těsně před rozkvětem ze stálezeleného tropického stromu zvaného hřebíčkovec vonný, který dorůstá až do dvacetimetrové výšky.

Hřebíček je doslova zdravotní zázrak

Účinky tohoto voňavého koření jsou významné především díky obsahu velkého množství důležitých silic, a to hlavně sloučeniny eugenol. Díky tomu má silné anestetické a antiseptické účinky. Podstatnou roli hrají i další užitečné látky jako flavonoidy, pryskyřice, třísloviny a olej.

Jak hřebíček působí na lidské zdraví

Hřebíček má perfektní antibakteriální účinky a silně posiluje celý imunitní systém. Dokonce díky analgetickým účinkům dokáže tlumit i bolest. A protože působí i antisepticky, jedná se o výborný dezinfekční prostředek, který bravurně ničí nevhodné bakterie a mikroorganismy. Proto se často doporučuje žvýkat ho při bolestech zubů, dásní a jazyka. Za zmínku stojí i významné močopudné účinky, díky nimž dochází k detoxikaci celého těla.

Hřebíčkem ovlivníte správné zažívání

Obsažený olej v hřebíčku podporuje správnou produkci trávicích enzymů, a tudíž vás zbaví zažívacích potíží a případného nadýmání. Zároveň celkově posiluje celý trávicí trakt, proto není od věci si před každým jídlem hřebíček požvýkat. A bonus navíc? Obsažené silice jsou skvělým bojovníkem proti střevním parazitům. Hřebíček však není vhodný pro osoby s žaludečními či jícnovými vředy a s vysokým krevním tlakem.

Proti nevolnosti v autě

Bývá vám po ránu těžko od žaludku? Žvýkejte hřebíček! Zhruba do čtvrt hodinky pocítíte nesmírnou úlevu. Stejně tak funguje na nevolnosti v dopravních prostředcích. Ovšem neplatí to pro těhotné ženy.

Udržuje dutinu ústní v dobré kondici

Není divu, že hřebíček najdete v mnoha dentálních prostředcích jako jsou zubní pasty, vody a gely. Žvýkání hřebíčku je tedy velmi přínosné pro všechny, koho sužují často zanícené dásně, stomatitida a paradentóza. A navíc vás zbaví případného zápachu z úst a zastaví krvácení. Hřebíček také dokonale eliminuje bolest zubů, neznamená to však, že byste neměli v tomto případě vyhledat i svého stomatologa.

Trpíte na hnisavé angíny? Hřebíček pomůže

Angíny patří k nepříjemným a bolestivým nemocem, které člověka bohužel sužují i teď v horkém létě. Pokud vás trápí na mandlích zanícené čepy, ulevte si hřebíčkem. Rozdrťte jej najemno a smíchejte ho s medem a případně i s troškou vody. Do směsi namočte vatovou tyčinku a hnisavá místa v krku si jím pravidelně potírejte. Nejenže pocítíte okamžitou úlevu, ale časem se čepy uvolní a vy je budete moci z mandlí setřít.

Zdroje: www.cestyksobe.cz, www.brightside.me, www.prima-receptar.cz