Zdroje: pryskyrnik.cz, www.bylinkyprovsechny.cz

Pryskyřník prudký patří do rodu pryskyřníků, který je velice rozsáhlý – zahrnuje okolo 400 druhů rostlin, z čehož u nás jich najdeme asi 17 druhů pryskyřníků. Mezi nimi je i pryskyřník prudký, což je také jediný, kterému připisujeme léčivé vlastnosti. A to je ještě k tomu prudce jedovatý!

Jedovatý, ale léčivý!

Jedovatý je jen v přírodním stavu, takže když jej usušíme, veškeré jedovaté látky se ztratí. Sušený pryskyřník se používá i jako doplněk do krmení pro dobytek, ale ve velmi malém množství. Čerstvá rostlina může i větším zvířatům způsobit nevolnosti a malým zvířatům, jako jsou třeba králíci nebo husy, smrt.

Rostlina sama o sobě má pálivou chuť, takže se jí zvířata spíše vyhýbají.

Otrava

Pokud se již pryskyřníkem otrávíme, k projevům otravy patří zánět trávicích cest, kolikové bolesti a podrážděné ledviny.

Jako léčba pomáhá aktivní uhlí, laxativ nebo analeptika.

Různé druhy pryskyřníku se využívaly jako léčivo především zevně již od antiky. Leonhart Fuchs (1943) doporučuje rozemleté listy a stonky k potírání drsných nehtů, bradavic a modřin, nebo dokonce proti vypadávání vlasů. I on již však důrazně doporučuje pouze krátkodobé použití.

Hojný výskyt v přírodě

Pryskyřník prudký je jedovatá, vytrvalá, žlutě kvetoucí rostlina. V přírodě jej nepřehlédnete, protože může dorůst až do výšky jednoho metru. Lodyha je přímá a bohatě rozvětvená. Můžeme jej potkat na loukách, v příkopech, na okrajích cest či lesů. Najdeme jej i na vlhkých loukách, pastvinách či křovinách. V hlinité půdě s dostatkem dusíku, u nás od nížin do subalpinského stupně, se může pryskyřník objevovat až ve výšce 2400 m. Najdeme jej v celé Evropě, s výjimkou Portugalska a Turecka; roste i v Asii, Africe, Severní Americe.

Za příznivých okolností vytváří rozsáhlé porosty. Rostlina kvete od května do září a sbírá se právě její kvetoucí nať.

Pryskyřník bradavici vlastně vypálí

Mnozí z nás, kteří již vypalování bradavic podstoupili, se jej právem děsí. Dali bychom cokoli za každou jinou cestu. A je to skutečně pryskyřník, který dokáže pomoci. Působí totiž velmi podobně jako dusík – a bradavici prostě vypálí.

V pryskyřníku jsou obsaženy ubikvitární látky, kyselina isoanemonová a anemoninová a především protoanemonin, který má silný dráždivý účinek. Vliv má hlavně na pokožku a sliznici, kterou popálí. Pokožka zčervená a mohou se dokonce objevit i puchýře. Pokud puchýře prasknou, vytvoří se vředy, které se hojí skutečně velice pomalu.

Látka protoanemonin tlumí centrální nervový systém, a dokonce dokáže vyvolat apnoe. In vitro se tato látka osvědčila jako velmi účinné antibiotikum.

Léčivé účinky

I přesto má jedovatý pryskyřník prudký své užití i ve farmacii. Odvar z jeho listů pomáhá při léčbě kožních vyrážek, ale je možné využít i další části rostliny. S nimi pracuje například homeopatie při léčbě dny nebo revmatických onemocnění. Před použitím je lepší se vždy poradit s odborníkem.

Pryskyřník prudký se zpracovává na odvar nebo tinkturu (jen 50 g bylinné drogy na 1000 ml alkoholu nebo vody) a je striktně určen jen na zevní použití! Obsahuje jed anemonin, ranunkulin. U citlivých osob může i takto malé množství způsobit podráždění, proto se doporučuje aplikovat nekoncentrované roztoky.

Účinky na zdraví

Pryskyřník se používá jako velmi silné antibiotikum na kožní bakteriální záněty, plísně a také na virové bradavice (ideálně v kombinaci s jinou léčivou rostlinou - např. vlaštovičníkem či kalisií.

Zajímavosti o pryskyřníku

Přitlačením plodu na paži se děti navzájem "očkovaly".

Na svých malbách pryskyřník často vyobrazoval nizozemský malíř Rogier van der Weyden (asi 1400 - 1464), určení druhu je však často nejisté.

Další tipy našich babiček, jak na bradavice

Naše babičky žily daleko blíže přírodě než my, proto přesně věděly, jaké přírodní produkty dokáží bradavicím zavařit. Všechny mají ve vysokých koncentracích silný antiseptický účinek a při nanášení na kůži mohou občas i zaštípat. Doporučována je jejich aplikace 2-3 denně, nebo je dobré když necháte jejich kapičku působit lokálně, tedy přímo na místě, pomocí vatičky a náplasti po většinu dne.

Účinek se pak dostaví do jednoho týdne. Přitom bychom se měli vyvarovat aplikace „léčby“ na zdravou kůži. Ta je citlivější než samotná bradavice, a mohlo by dojít k jejímu poškození.

Co ještě pomáhá?

  • šťáva z pampelišky
  • vlaštovičník nebo tinktura z něj
  • propolis smíchaný s medem
  • propolisová tinktura
  • citron nebo jablečný ocet
  • ricinový olej
  • česnek