Bříza bělokorá je elegantní posvátný strom, který se často využíval už v prastarém lidovém léčitelství. Kromě jarních pupenů se využívala i míza, kůra a březové listy. A pro zajímavý obsah léčivých látek tomu tak zůstalo dodnes a účinky břízy na lidské zdraví dokládají i četné vědecké studie.

Chcete se bříze bělokoré dozvědět více? Podívejte se na následné video:

Zdroj: Youtube

Březové pupeny

Léčivé březové pupeny se sbírají ze starších stromů v jarním období, a to ještě před vypučením, když bobtnají. Jsou špičaté, lesklé a lepkavé. Doma je rozložte na dobře savý papír a nechte je schnout v suché a dobře větrané místnosti.

Každý den je obracejte, aby byly dostatečně provzdušněné. Nejlépe jim bude ve stínu při teplotě do 30 °C. Usušené pupeny skladujte v tmavých nádobách, můžete je také nadrtit nebo rozemlít. Velice příjemně voní a mají lehce štiplavou chuť.

Proč zrovna březové pupeny?

V těchto mladých výhoncích je obsaženo velké množství látek, které v ostatních částech břízy nenajdete. Jedná se o široké spektrum hormonů, enzymů, minerálů, stopových prvků, vitaminů a dalších významných látek. Obsahují také vzácný esenciální olej (3,5-5 %).

S čím vším vám pupeny a bříza pomohou?

Bříza a její léčivé látky jsou osvědčeným pomocníkem léčby mnoha kloubních onemocněních. Dokáží organismus zbavovat škodlivých usazenin a značně snižují otoky kloubů. Stejně tak bříza ulevuje při arterioskleróze, zánětech kostí a osteoporóze.

Bříza bělokorá má především antibakteriální, diuretické, protizánětlivé a analgetické účinky. Zevně bříza čistí, dezinfikuje a hojí drobná poranění, léčí vyrážky a ekzémy. Zároveň podporuje růst vlasů, jejich pružnost a lesk a pomáhá čistit pleť, uvolňuje póry a podporuje celkovou regeneraci pokožky.

Naše babičky si z březových pupenů chystaly tinkturu

Zhruba 50 g březových pupenů vložte do tmavé lahve a zalijte je 500 ml alkoholu. Nádobu uzavřete a nechte minimálně 4 týdny louhovat při pokojové teplotě. Každý den vznikající tinkturu řádně protřepejte. Po uplynutí náležité doby sceďte koncentrát přes kávový filtr nebo pláténko a v uzavřených lahvičkách uchovávejte v chladu a temnu.

Jak tinkturu užívat

Právě teď na jaře si můžete můžete udělat preventivní očistu a řádnou detoxikaci těla. Podpoříte tak kromě jiného i hubnutí. Užívejte březovou tinkturu třikrát denně, a to 15 až 20 kapek ve sklence čisté vody.

Související články

Zdroje: www.zena.aktualne.cz, www.superpotraviny.webnode.cz, www.living.iprima.cz