Puškvorec obecný 'Variegatus' má atraktivní zelené listy s bílými pruhy.
Zdroj: Victoria Tucholka / Shutterstock.com

Chcete přestat kouřit? Vyzkoušejte puškvorec. Léčí také játra a žaludek

Puškvorec patří k rostlinám, které mají léčivé oddenky. Na zahradě nadělá spoustu parády, a ještě navíc můžete využít zdravotní benefity jeho kořenů. Sušený kořen pomáhá kuřákům při odvykacích kúrách.

Za dob našich babiček se puškvorcový kořen dával do ořechovky, proslazený oddenek se pojídal jako zdravé mlsání na dobré zažívání. Můžete jej pěstovat u zahradního jezírka, je užitečný i krásný.

Puškvorec obecný (Acorus calamus) z čeledi árónovitých má krásná lidová jména: proškorec, šiškorec, prsní koření, nejedlík, tatarák nebo prskořen. Pochází z jižní Číny a z Indie. Je to bažinná, vytrvalá bylina se silným plazivým a větveným oddenkem.

Mladá rostlina puškvorce obecného.

Listy jsou čárkovité, podobné orobinci. Roste na okrajích rybníků, na bažinatých březích, kolem tůní a ve vlhkých příkopech.

Puškvorec u zahradního jezírka, krásný i užitečný

Puškvorci svědčí dostatek slunce a vody, půda musí být trvale mokrá

Pěstování pučkvorce je velmi jednoduché a také důležité, protože po intenzivních sběrech v minulých desetiletích porosty puškvorce z přírody postupně mizí. vyšlechtěn yjsou dokonce variety s okrasnými listy. Rostlině se bude dařít i u malého zahradního jezírka.

  • K rozmnožování použijeme kousek oddenku s listovým pukem.
  • Puškvorec můžeme vysazovat do mokřin kolem zahradních jezírek nebo do nádoby se zeminou, kterou ponoříme do jezírka.
  • Pokud nemáme jezírko, puškvorcový oddenek můžeme zasadit i do větší skleněné nádoby či menšího akvária, nebo těsnícího dřevěného soudku a podobně. 

Puškvorci se dobře daří v mělké vodě.

Léčivý puškvorec

Nejdůležitější obsahové látky sestávají z 2 % silic, hořčiny akorin a akoretin, třísloviny, cholin, fytoncidy, slizy a pryskyřice.

  • Rostlina se jako čaj užívá při žaludečních a střevních potížích, k léčení žaludečních vředů a při chorobách jater.
  • Sušený kořen se podává v kouscích ke žvýkání při odvykacích kúrách u kuřáků.
  • Puškvorcová lihová tinktura, nakapaná do vody, se využívá k osvěžujícím koupelím.

Velké využití má puškvorcový kořen v likérnictví.

Sběr a sušení

  • Na podzim do listopadu, kdy obsahuje nejvíce látek, se sbírá kořen (Radix calami), nejlépe z tříletých rostlin.
  • Kořen se dobře očistí, omyje a rozřeže na kusy, silný se rozpůlí i podélně.
  • Suší se ve stínu nebo v sušárně do teploty 40 °C. Dobře usušený materiál musí „praskat“ a velmi silně vonět.
  • Ukládá se do sáčků  nebo do láhví s uzavíratelným víčkem.

Žaludeční puškvorcové kapky

PuškvorecPuškvorecAutor: Archiv ireceptar.cz

  • 60 g natě pelyňku pravého
  • 20 g pomerančové kůry
  • 20 g kořene puškvorce obecného
  • 5 g skořicové kůry
  • 1000 ml 40% alkoholu

Směs necháme nejméně měsíc macerovat v alkoholu v dobře uzavíratelné láhvi, kterou postavíme do chladna na tmavé místo.

  1. Po měsíci extrakt slijeme a přes plátno přefiltrujeme.
  2. Při žaludečních obtížích užíváme 3x denně 20 kapek.

Puškvorcový likér

  • 7,5 g puškvorcového kořene
  • 1000 ml 40% lihu
  • 400 ml vody
  • cukerný sirup dle chuti
  • 5 hřebíčků
  • kůru z 1 pomeranče
  1. Suroviny vložíme do lihu a necháme  macerovat nejméně na dva měsíce na chladné a tmavé místo v dobře uzavíratelné láhvi.
  2. Poté macerát slijeme a přefiltrujeme.
  3. Podle chuti osladíme cukrem rozvařeným ve vodě.
  4. Uložíme dobře zazátkované.

Akční letáky