Zdroje: www.rehabilitace.info, cs.wikipedia.or

Vytrvalý plevel

Pýr je v našich podmínkách dobře známou plevelnou trávou. Patří mezi vytrvalé. Spokojeně si roste skoro všude, jen ve stínu se mu nedaří a málo kvete. Pýr je rafinovanější než jiné plevelné rostliny. Do okolní půdy vylučuje láku, kterou potlačuje ostatní zeleň. Svým poměrně vysokým vzrůstem okolí zastiňuje a mělkým kořenovým systémem odebírá vláhu. Na polích a v záhonech skutečně nemá dobrou pověst.

Pýr není k ničemu


Ale není nic černobílé, a tak ani pýr není k ničemu. V zemědělství se používá jako krmivo pro chovaná zvířata a pro jeho rychlý růst a vysokou klíčivost se používá ke zpevnění erodující půdy. Prostě všechno zlé je k něčemu dobré. Navíc je pýr také odedávna požívaný v přírodním léčitelství, a proto není nikdy od věci, mít ho v okolí domova.

Léčivka z polí a luk

Z rostliny se sbírají oddenky na konci léta nebo na podzim, po odkvětu. Očistí se a umyjí, aby se následně usušily na slunci nebo v troubě či sušičce na 40 °C. Na sušení je potřeba dohlížet a preventivně jej obracet, aby neplesnivěl. Pýr je tradičně užíván k léčbě otoků a zadržování vody, protože je silně močopudný. Reguluje uskladňování tuků v těle, pozitivně působí na cholesterol a zlepšení látkové výměny i hladinu krevních cukrů. Proto je doporučován také diabetikům. A neměli bychom opomenout ani udržování jater v dobré kondici.

Jak pýr připravit?

Čaje z pýru jsou většinou kombinací několika léčivek. Pýr je používán pro podporu a zesílení účinků ostatních bylin, ale lze jej pít i samotný.

Denně bychom měli zkonzumovat maximálně 100 g, neboť všeho moc škodí. Toto je důležité dodržovat u všech léčivek. Pokud berete zdraví do vlastních rukou, vždy se dobře informujte o doporučeném způsobu i bezpečném množství léčivky.
Pokud chcete vyzkoušet čaj, jednu lžičku pýru povařte asi pět minut ve 2,5 dl vody. Odstavte a nechejte ještě dalších pět minut louhovat. Sceďte a pijte 1–3krát denně před jídlem.

Pro zevní použití, k léčbě lupénky nebo ekzému, vařte dvě polévkové lžíce ve dvou deci vody stejně jako čaj. Scezený a vychlazený použijte k omývaní a aplikaci vatovým tamponkem.