Pýr plazivý (Elytrigia repens)

Ve volné přírodě na něj narazíte skoro všude. Nejen na loukách a polích či u lesa a cest, ale zcela určitě i na vaší zahradě. Prostě dobře známá plevelná tráva, která patří mezi vytrvalé. Její stébla dorůstají až do výšky okolo jednoho metru a má dlouhé, úzké, drsné, chlupaté a měkké listy.

Bez potíží roste pýr skoro všude, ale na stinných místech se mu moc nelíbí. Když už tam jeho semínka vyrostou, zpravidla moc nekvete. Dá se říct, že je zákeřný a umí si vydobýt své místo. Do svého okolí vylučuje látku, která vypuzuje ostatní zeleň. A co víc? Svým vysokým vzrůstem zastiňuje sousedící rostliny a mělkými kořeny jim odebírá vláhu. Tudíž je jasné, že každý zahradník chce pýr ze svých záhonů či zahrady odstranit.

Když už pýr vytrhnete, nezbavujte se ho!

Je to totiž užitečná léčivka, která bezvadně funguje na celou řadu zdravotních potíží. A lidová medicína ji využívá už od starověku. Úžasně pomáhá při onemocnění močového ústrojí, podporuje léčbu dny a revmatismu, uleví při kašli a rýmě a celkově posiluje obranyschopnost organismu.

Má i skvělé detoxikační účinky, regeneruje játra a zahání mnohé alergie. Pýr je tradičně užíván k léčbě otoků a zadržování vody, protože je silně močopudný. A má i další úctyhodné vlastnosti! Reguluje uskladňování tuků v těle, pozitivně působí na cholesterol a zlepšení látkové výměny i hladinu krevních cukrů. Proto je doporučován také diabetikům.

Chovejte se k pýru jako k bylině

Nejvíce léčivé jsou hlavně oddenky pýru vyryté na podzim, po odkvětu. Stačí je pečlivě omýt a pořádně usušit. Rozložte je buď na slunné místo, nebo využijte troubu či sušičku. Průběžně je obracejte a kontrolujte, aby mezi jednotlivými kousky nebyly žádné plesnivé či nahnilé.

Co všechno pýr obsahuje?

Z přítomných cukrů je v bylině nejdůležitější polysacharid triticin, sliz, inozit, saponiny, inulin, malý poměr silice se složkou agropyren, která má baktericidní vlastnosti. Obsahuje i minerální látky a vitamín A a B. Doporučuje se denně zkonzumovat maximálně 100 g. V tomto množství je bezpečnou léčivou rostlinou.

Pijte čaj z pýru

Nejběžnější jsou čaje z pýru v kombinaci i s jinými bylinami. Pýr totiž výborně zvyšuje účinky ostatních bylin. Ovšem můžete pít i odvar čistě z této léčivky. Chcete ho vyzkoušet? Stačí, když povaříte 5 minut 1 lžičku pýru ve 2,5 dl vody. Poté nápoj nechte asi tak pět minut louhovat a pijte 1 až 3krát denně před jídlem.

Nebo zkuste čajovou směs proti revmatismu a dně. Smíchejte po 1 lžičce pýr, list břízy, nať přesličky, kopřivu, kořen pampelišky a nať truskavce. Dvě lžíce této vyrobené směsi zalijte po každé 1/2 1itrem vařící vody a nechte asi 20 minut louhovat. Čaj pijte 3krát denně.

Zdroje: www.rehabilitace.info, www.living.iprima.cz, www.bylinkyprovsechny.cz