Na rajčatech si můžete pochutnávat každý den, protože díky tomu budete zdraví „jako řípa". A nemusíte je konzumovat pouze čerstvá. I tepelně upravené a zpracované plody neztrácejí na své síle. Rajčata jsou oblíbená v mnoha světových kuchyních, a proto není divu, že jejich celosvětová produkce je něco kolem 125 milionů tun ročně. Na nejvyšším žebříčku pěstitelů je Čína, Indie a USA, v Evropě především Itálie a Španělsko.

Zelenina, nebo ovoce?

Jiný kraj, jiný mrav. Třeba v USA je rajče považováno za zeleninu. Oproti tomu v Evropě je řazeno mezi ovoce, protože je z botanického hlediska tomuto druhu mnohem blíže. V současné době si můžete vybrat k pěstování z mnoha odrůd, poslední roky jsou velmi populární tzv. ovocná rajčata. Svým tvarem a pestrou škálou barev ovoce opravdu velmi připomínají. Jedná se například o rajče melounové, hruškové nebo datlové.

Prevence pro zdravou pokožku

Podle nedávné vědecké studie jsou rajčata doslova nabitá nejen dávkou vitaminů, ale i látkami, které fungují jako výborná prevence proti rakovině kůže. Pravidelnou konzumací se tak můžete chránit proti rakovinnému bujení. Je to díky obsaženým karotenoidům a pigmentovým sloučeninám, které perfektně chrání pokožku před nebezpečným ultrafialovým zářením.

Rajčata dávají srdci bezpečí

Při pravidelné konzumaci rajčat se snáze vyhnete mnoha srdečním chorobám. Nepostradatelnou složkou je totiž lykopen, který je nejvíc obsažený ve slupkách rajčat. Je to super silný antioxidant, který pohlcuje volné radikály a odstraňuje z těla toxiny a nežádoucí látky. Zajímavostí je, že se mnohem lépe vstřebává po tepelné úpravě. Nemusíte se tak vyhýbat rajčatovým omáčkám, ani dušeným a pečeným rajčatům. Zároveň rajčata odstraňují z těla veškeré škodlivé druhy tuků, a to zhruba za dva měsíce od začátku pravidelné konzumace. Díky tomu, že snižují hladinu cholesterolu, jsou velice dobrou prevencí také před vznikem aterosklerózy.

Pevné kosti

Rajčata jsou bohatá na vitamín K, který je rozpustný v tucích a velice významně se podílí na mineralizaci kostí. Společně s vápníkem dokonale chrání vaše kosti, a tudíž i kostní tkáň.

Zdravé oči

Rajčata obsahují i látky, které velice příznivě působí na naše oči. Jedná se o vitamíny A, E a C, které spolu s minerály a antioxidanty luteinem, zeaxantinem či lykopenem dokonale chrání zrak před nebezpečným působením volných radikálů. Vzhledem k tomu, že si tyto látky není schopen organismus sám vyprodukovat, je nutné je pravidelně dodávat.

Už žádná kila navíc

Rajčata mají absolutně minimální obsah kalorií, a proto jsou velice vhodná při redukčních dietách. Ovšem to není všechno. Zároveň výborně detoxikují celý organismus a dokonale vyplaví veškeré škodliviny ze špatného jídla, přemíry kávy i alkoholu a samozřejmě i z kouření.

Dokonalé vlasy a pevné nehty

V rajčatech najdete také vysoký obsah vitaminu B7, který pozitivně ovlivňuje krvetvorbu a a perfektně prospívá nejen pokožce, ale i nehtům a vlasům. Díky vitamínu A budete mít krásné zuby a pevnou zubní sklovinu.

Rajčata vás udrží v dobré náladě

Při pravidelné konzumaci rajčat se nikdy nedostanete do stresu. Důvodem je obsah látky tyramin, která zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak. Díky tomu dochází k podráždění hladkého svalstva, což vyvolává pohodovou náladu. Čím zralejší rajčata jsou, tím lépe.

Zdroje: www.pestujme.cz, www.superpotraviny.webnode.cz, www.vitalitis.cz