„Rakovina tlustého střeva a konečníku patří mezi tzv. civilizační onemocnění,“ potvrzuje statistiky primářka pražské kliniky EGK MUDr. Anna Jungwirthová. Čím je stát vyspělejší, tím více případů rakoviny tlustého střeva se objeví.

Nenápadný zabiják

Kvůli nádorům tlustého střeva a konečníku v Česku ročně umírá na čtyři tisíce lidí. Tyto tzv. kolorektální karcinomy se staly druhými nejčastějšími zhoubnými nádory, kterými trpí čeští pacienti. A to všechno navzdory faktu, že onemocnění lze dobře předvídat a zachytit v časných stadiích.

Před časem odborníci porovnávali výskyt nových případů kolorektálního karcinomu v různě vyspělých zemích. V Nigérii, kde obyvatelstvo konzumuje hojně vlákniny, má dostatek pohybu, neholduje masu, nepoužívá mražené nebo konzervované potraviny a kouří jen minimálně, se vyskytly zhruba tři nové případy rakoviny tlustého střeva na 100 000 obyvatel. V USA to bylo 36 případů a v České republice 73 onemocnění!

Od roku 1960 se přitom výskyt nových případů neustále zvyšuje. Proč? Příčiny vzniku tohoto typu karcinomu jsou zčásti dědičné a zčásti vnější, tedy ty, za které si můžeme sami:

  • životní styl s nedostatkem pohybu,
  • kouření a špatná strava s nedostatkem vlákniny a nadbytkem tuků,
  • nadváha,
  • nedostatek některých vitaminů (A, C, E) a prvků s antioxidačním působením, jako jsou vápník a selen.

Nezapomínejme ani na dlouhodobou zácpu, kterou lze mimochodem dobře korigovat právě konzumací vlákniny a tekutin, pohybem a prokinetickými a probiotickými přípravky.

Smutná statistika

Z pohledu evropského i celosvětového se Česká republika drží na nejvyšším stupni žebříčku výskytu. Skóre je o něco vyšší u mužů, kde je kolorektální karcinom druhý nejčastější po nádoru plic. U žen je rovněž na druhém místě hned po karcinomu prsu.

Karcinom tlustého střeva vzniká v naprosté většině zhoubnou přeměnou adenomového polypu — 98 % nádorů tlustého střeva jsou tedy adenokarcinomy. Střevní polypy lze přitom jednoduše preventivně odstranit.

Více než polovina případů rakoviny tlustého střeva a konečníku v Česku je diagnostikována pozdě, ve 3. a 4. stadiu nemoci. Kolorektální karcinom přitom roste z polypů pomalu, často se vyvíjí i několik let.

Rozvinutý nádor tlustého střeva

Jaké jsou první příznaky?

Začátky onemocnění kolorektálním karcinomem bývají dlouho bezpříznakové — nádory se vyvíjejí pomalu, nejčastěji z adenomových polypů, které nebolí. Objeví–li se již známky onemocnění, jedná se zpravidla o pokročilé stadium nemoci.

Mezi příznaky patří:

  • krev ve stolici z patologických cév nádoru,
  • změna charakteru vyprazdňování (střídání průjmovité stolice se zácpou),
  • pocity neúplného vyprázdnění,
  • častější nucení na stolici,
  • nechutenství,
  • tlakové bolesti v břiše,
  • úbytek na váze,
  • nápadná únava,
  • chudokrevnost.

Pokud se právě teď děsíte, že jste u sebe objevili rakovinu, je dobré vědět, že popsané příznaky nemusí vždy znamenat onemocnění kolorektálním karcinomem. Mnoho z nich se vyskytuje i u nezhoubných onemocnění tlustého střeva — například u zánětů střeva (ulcerosní kolitida, Crohnova choroba), u divertikulitid, při dráždivém tračníku či spastické zácpě, u hemoroidů, píštělí střeva a podobně.

„Naopak, někteří pacienti přicházejí na vyšetření zcela bez příznaků a diagnostikujeme u nich kolorektální karcinom,“ varuje MUDr. Jungwirthová. Proto je tak důležitý screening.

Když se řekne screening

Termínem screening rozumíme vyhledávání bezpříznakových jedinců, u kterých se objevuje malé množství krve ve stolici. Hovoříme o tzv. skrytém – okultním – krvácení. Test se dá jednoduše vyhodnotit z malého množství stolice v ordinaci praktického lékaře nebo gynekologa. Mnohem přesnější je tzv. screeningová preventivní koloskopie, což je endoskopické vyšetření konečníku a tlustého střeva (po vyprázdnění speciálním roztokem). Screeningovou koloskopii lékaři doporučují osobám nad 50 let věku 1x za 10 let při negativním nálezu. V případě nálezu polypů ve střevě se tyto hned při vyšetření odstraní a interval kontrolního vyšetření zkrátí. Pacienti s rodinnou zátěží a nemocní s některými definovanými nemocemi jsou vyšetřováni častěji.

Koloskopie dokáže zachránit život

Pokud jste u sebe objevili jeden nebo více z uvedených příznaků, nepropadejte panice. Nečekejte však na jejich zhoršování a zajděte k praktickému lékaři, který by vás měl neprodleně odeslat na příslušné vyšetření ke specialistovi.

„Ovšem v okamžiku, kdy se objevují příznaky, už je obvykle nádorové onemocnění ve 3.–4. stadiu s malou šancí k vyléčení. My potřebujeme diagnostikovat časná stadia 1. a 2. stupně,“ upozorňuje primářka Jungwirthová.

Například odstraněním polypů při koloskopii se snižuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu o 70—90 %.

Proto jsou tak důležitá preventivní vyšetření, preventivní koloskopie, profylaktické odstraňování polypů a sledování pacientů podle stupně rizika v dispenzárních programech.

Koloskopické vyšetření sice nepatří k nejpříjemnějším, ale jeho diagnostické možnosti jsou nejlepší ze všech dostupných metod. Koloskopem totiž lékař může okamžitě odebrat vzorky tkáně na histologický rozbor, může hned odstranit polyp, opláchnout vyšetřované místo, může využít např. chromatografii — obarvení patologických lézí k lepšímu zobrazení a odběru vzorků tkáně.

Ostatní způsoby vyšetření střeva už nejsou tak jednoznačné — například rentgen sice dobře zobrazí obrysy, ale nemusí zobrazit někdy i významné patologické nálezy. Při CT kolografii se zase může střevní obsah zaměnit za polyp nebo nádor.

„Několikrát se mi stalo, že jsem vyšetřovala pacienta, kterému lékař na základě rentgenového vyšetření popsal vícečetné nádory a při koloskopii se popisované útvary nenalezly. A obráceně — rentgenové vyšetření bylo negativní a ve vinutém střevě jsme endoskopicky objevili nádor,“ popisuje MUDr. Jungwirthová.

Důležité je, že v případě včasné diagnózy je šance na vyléčení vynikající. Například odstraní–li se polyp s intramukozálním karcinomem (tzn. nádorovými buňkami jen v polypu, které neprorůstají do stopky), není potřeba žádná další léčba, pouze endoskopické sledování.

Kolonoskop je přístroj s ohebnou, asi 1,3 metru dlouhou hadičkou se zabudovanou videokamerou, s možností oplachu, odsávání vzduchu nebo naopak vhánění plynu a s možností odběru vzorků (tzv. biopsie) kleštěmi zavedenými pracovním kanálem přístroje.

Koloskopie neboli kolonoskopie se nemusíte bát, obvykle se podávají zklidňující injekce a vyšetření pak můžete sledovat (pokud na to máte chuť) na monitoru videoendoskopického systému.

Mnoho pacientů, kteří mají tuto zkušenost za sebou, udávají jako největší nepříjemnost popíjení projímavého roztoku. V poslední době se na trhu objevil nový přípravek na vyčištění střeva, kde se účinná látka vypije v menším množství tekutiny a zbytek tekutin doplníte vodou, čajem, zředěným džusem a podobně.

Vyšetření při dobrém vyprázdnění trvá přibližně 10—15 minut. Při odstraňování polypu, při srůstech nebo nápadně vinutém tračníku je vyšetření o trochu delší, ale zřídkakdy je výrazněji bolestivé — v tom případě se aplikují do žíly léky proti bolesti, nebo se vyšetření provede v narkóze.

Jak onemocnění předcházet? Změnou životního stylu!

  • Důležitý je pohyb a nemusí jít právě o vrcholový sport. Stačí pravidelné procházky, plavání, jízda na kole. Díky pohybu se také lépe shazují přebytečné kilogramy.
  • Upravte svůj jídelníček — méně červeného masa, uzenin, cukrů a tuků. Vedle čerstvého ovoce a zeleniny nezapomínejte na vlákninu.
  • Sledujte pravidelnost svého vyprazdňování. Trpíte–li zácpou, poraďte se s lékařem o vhodném léku.
  • Omezte kouření, nebo ještě lépe — přestaňte s ním.
  • Dbejte na pitný režim — zvláště starší lidé netrpí tolik pocity žízně, proto by neměli zapomínat průběžně vypít během celého dne několik sklenic vody.
  • Důležitý je i přísun vitaminů (A, C, E), prvků s antioxidačním působením.

Možná nevíte, že…

...vláknina zajišťuje zkrácený transit–time (čas postupu tráveniny střevem) s navázáním karcinogenně působících látek, snížení fekálního pH, snížení koncentrace žlučových kyselin a úpravu střevní mikroflóry.

...při konzumaci uzenin v metabolismu vznikají heterocyklické aminy — což jsou karcinogeny. Při konzumaci rybího masa tyto látky ve střevě nevznikají.