Přestože je rakovina tlustého střeva a konečníku stále postrachem Čechů, dochází v boji s touto těžkou nemocí k jistému posunu pozitivním směrem. Od dob, kdy bylo Česko na nežádoucí první příčce ve výskytu této zhoubné choroby v populaci a úmrtnosti na ni, jsme se posunuli k mnohem lepším číslům. Nyní jsme v celosvětovém výskytu na šestém místě a v úmrtnosti na jedenáctém. Prognózy pacientů s touto diagnózou se také neustále zlepšují. Lidí, kteří tuto nemoc dokázali porazit, mezi lety 2011-2015 každý rok přibývalo zhruba o čtyři procenta. To způsobil nejen pokrok v medicíně, ale také časnější záchyt nemoci v raných stadiích, kdy jsou naděje pacientů na uzdravení pochopitelně nejvyšší. K tomu výrazně pomohl screening, na který mají lidé mezi 50 a 54 lety nárok zdarma jednou ročně, od 55 let pak jednou za dva roky.

A co můžeme udělat, aby byla čísla ještě příznivější a případná nemoc byla odhalena co nejdříve? Všímat si varovných příznaků, které vysílá naše tělo. Mezi ně patří jakékoliv dlouhodobé změny ve vyprazdňování – mohou se objevit průjmy, nebo naopak zácpa, dotyčný může mít pocit plnosti v konečníku, třebaže se vyprazdňuje častěji, nebo mít pocit neustálého tlaku v konečníku, ačkoliv nemá skutečnou potřebu se vyprázdnit. K tomu se mohou přidat pocity svědění v konečníku či infekce tamtéž nebo bolesti při vyprazdňování. Tento jasný signál, že střeva nepracují tak, jak by měla, doprovázejí další symptomy – slabost, která může ústit až v pocity na omdlení, výrazné a nevysvětlitelné hubnutí, tupé bolesti břicha. Důležitým příznakem je také přítomnost krve nebo hlenu ve stolici.

Někdy se ovšem příznaky nemusí projevovat nijak výrazně a ani zmiňovanou krev ve stolici nemusí člověk okamžitě poznat. Právě proto je vhodné účastnit se již zmiňovaného screeningu, kdy je proveden test okultního krvácení do stolice. Byť tento test, spočívající v odběru vzorku stolice a jeho následném rozboru, může někomu připadat poněkud žinantní, je jednoduchý, bezbolestný a odběr se provádí v klidu domova. Zároveň může poskytnout důležité informace, neboť dokáže odhalit i krvácení, které je pouhým okem neviditelné. Každý pozitivní test však zdaleka neznamená rakovinu, může se jednat například o hemoroidy či polypy, v případě nálezu krve ve vzorku se tedy pacient odesílá ještě na další vyšetření střeva.

A jak rakovině tlustého střeva a konečníku předcházet? Určitou roli hrají i genetické předpoklady, ale správnou životosprávou se dá mnohé zachránit. Správné návyky v tomto případě znamenají dostatek pohybu a stravy s obsahem vlákniny, méně tuku, masa, uzenin, cukru, a naopak přísun mléčných výrobků, ovoce a zeleniny.

Zdroj: www.irozhlas.cz, www.mojezdravi.cz