Zdroje: frontiersin.org, ncbi.nlm.nih.gov, cs.medlicker.com, cs.wikipedia.org

Rakovina, životní styl a potraviny

Výskyt rakoviny sledují vědci v celém světě a není žádnou novinkou, že právě rakovinné bujení často souvisí se životním stylem a jídelníčkem. Především některé druhy rakoviny, jako jsou rakovina tlustého střeva, plic a prsu, jsou značně ovlivňovány jídelníčkem a konzumací alkoholu či nadváhou. I když není pro jednotlivce jednoduché zcela změnit své špatné dosavadní návyky, je ro nicméně možné, a tak každý sám může ovlivnit své zdraví a míru rizik výskytu závažných onemocnění, mezi které rakovina rozhodně patří.

Protože míra rizika souvisí také s potravinami a nápoji, odborníci se mohou věnovat rozdílům ve statistikách konkrétních národů a porovnávat jejich obvyklé jídelníčky.

Indové milují kurkumu

Například v Indii, ale i v dalších zemích Asie či Blízkého východu, se používá tradičně výrazně žluté až oranžové koření kurkuma, které je také součásti směsi, kterou známe jako kari. Kurkuma je nejen kořením, ale také lékem, který lidová medicína užívá od nepaměti. Zatímco tradice místím obyvatelům velí používat kurkumu na základě zkušeností jejich předků, vědci se zaměřují na prokazatelné účinky a možnosti užívání těchto tradičních léčiv také v klasické západní medicíně.

Do hledáčku jejich zájmu se tak dostala také žlutá kurkuma, které dal barvu právě nesmírně zajímavý kurkumin.

Pokud vás téma zajímá, podívejte se na toto video v angličtině, kde si můžete zapnout i české titulky:

Zdroj: Youtube

Účinky kurkuminu jsou slibné

Kurkumin je považován nejen za výjimečně protirakovinnou látku, ale také „léčivo“, které nemá žádné vedlejší účinky. Nadměrné množství kurkuminu se však nedoporučuje při žlučových kamenech, poruchách srážlivosti krve, problémech s otěhotněním i během těhotenství. Nejde však o používání koření nebo kurkuminu ve formě barviva v potravinářství. Proto běžná dávka koření není nijak problematická.

Kurkumin má prokazatelně protirakovinné účinky, díky vysoké koncentraci antioxidantů, nicméně tyto testy nebyly prováděny na lidech.

Zdá se, že kurkumin může pomoci potlačit růst rakoviny tlustého střeva a kolorektálního karcinomu, rakoviny prsu a rakoviny plic. Kurkumin také může pomoci snížit počet nových nádorů v těle a zabránit šíření rakoviny do jiných částí těla.

Co tedy brání tomu, aby byl kurkumin zařazen mezi plnohodnotná léčiva? K tomu je třeba provést další výzkum, aby se zjistilo, zda má kurkumin podobné účinky u lidí, jaké množství je vhodné i jaký způsob podávání je nejvhodnější k maximalizaci účinků látky.

Související články