Aby však mohla být jakákoli nemoc léčena, je třeba objevit její příznaky Pochopitelně, že čím dříve se to povede, tím lépe. Rakovina mízních, respektive lymfatických uzlin, je zákeřná hned ve dvou aspektech – zvětšení lymfatických uzlin nemusí doprovázet žádná bolest. A objevit se může už u velmi mladých lidí, především mužů. Proto i bulkám, které nejsou bolestivé, je třeba věnovat patřičnou pozornost. Moderní medicína je mocná, ale nikoli všemocná. I v případě tohoto onemocnění platí, že čím dříve se s léčbou začne, tím může být úspěšnější.

Lymfatický systém je poměrně složitá soustava mízních cév a mízních uzlin, která tvoři nejdůležitější barieru šíření infekce v lidském těle. V těle každého člověka je přibližně 600 mízních uzlin. Běžně nejsou větší než 1-1,5 centimetru, nicméně probíhající infekce nebo jiné onemocněni (včetně nádorů) mohou způsobit jejich značné zvětšení. Z každého orgánu lidského těla včetně kůže vedou velmi tenké lymfatické cévky do tzv. spádových mízních uzlin.

Lymfomy jsou nádorová onemocnění mízních (lymfatických) uzlin. Lymfom postihuje buňky lymfatického systému (bílé krvinky), které se začnou nekontrolovatelně množit. Jedná se o nejrůznější druhy rakoviny lymfatické soustavy, které mají rozdílné biologické vlastnosti. Dělí se do dvou hlavních skupin: Hodgkinovy a non-Hodgkinovy lymfomy.

  • Hodgkinův lymfom získal jméno po svém objeviteli, anglickém lékaři a patologovi Thomasu Hodgkinovi. Ten nemoc popsal jako první a to v roce 1832. Hodginův lymfom nejčastěji postihuje mladé lidi ve věku 15-30 let a představuje asi 30 % všech lymfomů. Nemoc se ale může objevit i u staších pacientů (nad 60 let). Častěji se vyskytuje u mužů než u žen, a to v poměru 3 : 2. Rozvoj léčebných metod zaznamenal v případě této choroby úctyhodné pokroky. Včasná a správná diagnóza a vhodně zvolená léčebná metoda představuje velkou šanci na vítězství. V současné době je možné vyléčit 90-95 procent pacientů s tímto lymfomem.
  • Non-Hodgkinské lymfomy se na rozdíl od těch dříve zmíněných objevují u lidí nejrůznějšího stáří.

Kdy vyhledat lékaře

Někdy pacient při počátku nemoci žádné příznaky nepociťuje a na nemoc se přijde náhodou při některém z lékařských vyšetření. Pokud objevíme bulku, měli bychom ji začít sledovat. Lékaře je vhodné kontaktovat ve chvíli, kdy je objevená bulka nebolestivá a její zduření trvá déle než dva týdny, popřípadě se dokonce stále zvětšuje.

Toto je skupina příznaků, které mohou signalizovat, že s tělem je něco výrazně v nepořádku:

  • nebolestivé zvětšení lymfatických uzlin
  • přetrvávající horečka nad 38 °C, jinak nevysvětlitelná
  • noční pocení, mnohdy s nutností výměny ložního prádla
  • větší úbytek hmotnosti, déletrvající slabost
  • kašel či dušnost
  • svědění kůže
  • otoky či bolest různých částí těla

Lymfomhelp, aneb pacienti sobě

V roce 2005 vznikla z iniciativy několika bývalých pacientů pacientská organizace LYMFOM HELP, z.s. Členové tohoto sdružení se rozhodli předávat své zkušenosti s bojem s nemocí a tak pomáhat dalším pacientům s maligním lymfomem i jejich blízkým.

Na webu www.lymfomhelp.cz najdete množství cenných rad, ale i příběhy lidí, kteří si bojem s touto nemocí prošli. 15. září se sdružení připojuje k aktivitám spojených se Světovým dnem povědomí o lymfomu (World Lymphoma Awareness Day). Jejich cílem je zvýšit povědomí o této zákeřné nemoci a možnostech léčby.

Věděli jste, že:

  • maligní lymfom je 5. nejčastější onkologické onemocnění na světě
  • v České republice trpí tímto onemocněním zhruba 10 tisíc lidí
  • lymfom se vyskytuje častěji než leukémie
  • u nás denně onemocní asi 5 pacientů, ročně jich je kolem 1 800