Tělo se spoléhá na lymfatický systém, který mu pomáhá bojovat proti infekcím a produkuje některé složky krve. Tento systém se skládá ze vzájemně propojené řady malých uzlin rozmístěných po celém těle a je propojen s oběhovým systémem. Součástí lymfatického či mízního systému jsou mízní cévy, mízní uzliny (v našem těle na mnoha místech, nejvíce však v podpaží a v tříslech) a tkáně. Úkolem systému je pak odvádět z tkání vstřebané látky a odpadové produkty. Při onemocnění a nesprávné funkci tohoto systému dochází ke ztrátě imunity a selhávání transportních a filtračních schopnosti mízy.

Kde nemoc začíná?

Rakovina, která vzniká v lymfatickém systému, často vytváří jednu nebo více zduřelých lymfatických uzlin. I ty ale mohou být buď nebolestivé nebo citlivé a často vypadají jako lymfatické uzliny, které zduřely v reakci na malé poranění nebo infekci. Příznaky rakoviny lymfatických uzlin je možné odlišit i podle toho, zda se rakovina vyvinula v lymfatickém systému, nebo se rozšířila z jiné části těla. Buňky, které se takto rozšíří, jsou stále buňkami stejného typu jako původní nádor, takže rakovinné jaterní buňky zůstávají rakovinnými jaterními buňkami, ale mohou se implantovat do jiných oblastí těla.

Lymfom a leukémie

Nejčastějšími druhy rakoviny lymfatického systému jsou lymfom a leukémie. Ty mohou být bohužel rozšířeny po celém těle v různých uzlinách a souvisejících tkáních. Rakovina vyvinutá v různých lymfatických uzlinách se z jednoho nebo více míst na těle rozšíří do celého lymfatického systému. S ním jsou propojeny také slezina a játra. A právě tyto orgány se mohou v důsledku rakoviny v lymfatických uzlinách zanítit, přestat správně fungovat nebo vyvolat nepříjemné pocity a bolesti. Proto byste měli svému tělu věnovat neustálou pozornost, zejména patříte-li do rizikových skupin.

Příznaky, na které se soustředit

Systémové příznaky rakoviny lymfatických uzlin zprvu asi ani nepoznáte, protože jsou běžné a zaměnitelné s jinou nemocí. Může se u vás objevit mírná horečka, noční pocení a potíže se spánkem, stejně jako dýchací potíže. Mnoho lidí rovněž ztratí chuť k jídlu, cítí se slabí, unavení a mohou ubývat na váze. Jedním z klasických příznaků je i špatné hojení drobných ran a oděrek, které je daleko delší, zdlouhavé, a i prosté škrábnutí způsobí mnoho problémů.

Někteří pacienti mohou trpět bolestmi břicha, hrudníku nebo zad.

Nejvýraznější příznaky rakoviny lymfatického systému jsou často v místě původního nádoru. Ale v případě, že je původní nádor malý nebo se nachází hluboko v těle, se první příznaky metastazující rakoviny objeví jinde.

Příznaky rakoviny mízních uzlin mohou být následující:

zvýšená

zvýšená teplota

noční

noční pocení

otok uzlin

otok uzlin v krku, podpaží nebo tříslech

dlouhodobá únava

dlouhodobá únava

dušnost

dušnost

neodůvodněné

neodůvodněné hubnutí

svědící

svědící pokožka

nesnášenlivost

nesnášenlivost alkoholu (zejména u Hodgkinova lymfomu) 

Pokud tyto příznaky dlouhodobě pozorujete nebo se celkově necítíte dobře, je lepší vyhledat odborníka a problém podchytit včas. Včasným zjištěním nemoci a nastavením správné léčby je možné zmírnit nebo dokonce zastavit rakovinné bujení. Ani jedna z možností léčby není příjemná.

Jsou to chemoterapie, radioterapie neboli ozařování, transplantace krvetvorných buněk, imunoterapie nebo kombinace všech. I bez známek infekčních příznaků jsou podávány různé druhy antibiotik, utišující léky, potravinové doplňky jako vitaminy a minerály.

Každou léčbu je potřeba konzultovat s odborníkem, a hlavně to nevzdávat. Psychika je jednou z nejdůležitějších součástí léčby.

Zdroje: www.mayoclinic.org, www.symptomy.cz, www.mojezdravi.cz