Pod obecným názvem rakovina plic se skrývají zhoubné nádory průdušek a plic. Dělí se na malobuněčné karcinomy, zákeřné rychle rostoucí nádory vytvářející metastázy, a nemalobuněčné karcinomy, které rostou pomaleji a také později metastazují. Malobuněčné karcinomy nejsou pro svou povahu většinou vhodné k chirurgickému řešení, léčí se spíš chemoterapiemi a ozařováním, ale i přes úspěšnou léčbu se rády vrací. Nemalobuněčný karcinom se dá v časných stadiích odstranit chirurgicky, při pokročilejších stadiích nastupuje chemoterapie a ozařování, na které ovšem nemusí reagovat tak dobře jako malobuněčný karcinom.

Každopádně se vždy jedná o náročnou léčbu, jejíž prognóza přes veškerou snahu lékařů nemusí být příliš nadějná. V případě, že se nález už nedá operovat, lze jen zřídka hovořit o trvalém vyléčení, a pacient má před sebou zhruba jednotky let. Proto je důležité přijít k lékaři včas.

Problematické je, že v počátečních stadiích se nemoc nemusí příliš projevovat, případně se objevují neurčité symptomy, které pacient přikládá například stresu či běžným onemocněním a čeká, že to přejde. Jedná se o únavu, nechutenství, hubnutí či opakované nebo trvající teploty. Pokud však tento stav trvá déle, není dobré s návštěvou lékaře otálet. Později se přidává urputný kašel (i s příměsí krve), chrapot, dušnost, horečka, bolesti na hrudi, únava se prohlubuje a hubnutí nabírá na tempu. Tyto obtíže už většinou pacienta do ordinace přivedou, ovšem léčba již může být obtížnější.

Vzhledem k tomu, že i v časném stadiu objevená rakovina plic není nic jednoduchého, jedná se o dlouhodobou a pro pacienta i jeho rodinu náročnou záležitost, je samozřejmě namístě snažit se této nemoci předejít. Dobrou zprávou je, že existují poměrně snadné způsoby, jak riziko snížit. V prvé řadě je to nekouřit.

Kouření je nejvýznamnějším rizikovým faktorem rakoviny plic, stojí až za 90 % případů. Nejhorší jsou v tomto směru cigarety, dýmky a doutníky jsou méně nebezpečné. Stejně zhoubně na plíce působí i pasivní kouření, je proto nutné vyvarovat se častého pobytu v zakouřeném prostředí. Pokud už kouříte, je namístě snažit se přestat, nebo alespoň kouření maximálně omezit, protože vliv má i počet vykouřených cigaret a celková doba kouření. Mezi další rizikové faktory patří vystavení radioaktivnímu záření, nebezpečným látkám, jako je radon nebo azbest, pobyt v extrémně znečištěném ovzduší bez ochranných pomůcek či genetická zátěž.

Kdo chce tedy pro prevenci této smrtící choroby udělat maximum, nesmí kouřit nebo musí s kouřením přestat. Důležité je také nepřecházet onemocnění dýchacího ústrojí, ale vždy je důsledně doléčit. Často nemocné a nedoléčené plíce jsou vůči zhoubnému bujení méně odolné. K prevenci rakoviny plic také patří obecná doporučení týkající se všech zhoubných onemocnění, tedy dodržovat zdravý životní styl obnášející dostatek pohybu a vhodnou pestrou stravu bez přemíry nezdravých tuků a cukru, zato s dostatkem vitaminů a minerálů.

Zdroj: www.irozhlas.cz, zena.aktualne.cz, www.mou.cz, www.onkomajak.cz