Moc jídla a pití, málo pohybu. Jako u jiných druhů rakoviny vzniká i rakovina prsu, když buňky rostou, nebo se dělí, rychleji než normálně. Někdy jde o genetický problém: Ženy, které zdědily geny BRCA-1 nebo BRCA-2, jsou celoživotně vystaveny vyššímu riziku.

Co je mýtus a co je pravda?

Domácí čisticí prostředky

Teorie: Nedávná americká studie tvrdí, že existuje o 20 % vyšší riziko rakoviny prsu u žen, které používají osvěžovač vzduchu ve spreji. Při denním užití je riziko prý až třicetiprocentní.
Slovo odborníka: Tato studie je založena na schopnosti lidí pamatovat si, kolikrát zmíněné přípravky použili, a to za několik posledních let. Což je problematické a nespolehlivé. Neexistuje žádný důkaz, že by čisticí prostředky někomu způsobily rakovinu prsu.
Výsledek: Velmi slabá hypotéza.

Alkohol

Teorie: Podle některých studií zvyšuje i velmi střídmá konzumace alkoholu riziko rakoviny prsu. To pak roste s množstvím vypitého alkoholu. Podle teorie dochází ke zvyšování hladiny hormonů v těle. Sílí estrogen, který stimuluje bujení rakovinných buněk v prsech. Při vypití 20 mililitrů alkoholu denně je riziko onemocnění 1,5x vyšší.
Slovo odborníka: Že alkohol způsobuje rakovinu, je prokázaný fakt, zvláště u rakoviny prsu. Omezení konzumace nebo abstinence patří mezi způsoby, jak snížit riziko onemocnění.
Výsledek: Velmi opodstatněné obavy.

Hormonální terapie

Teorie: Může zvýšit riziko onemocnění, které roste tím víc, čím déle člověk terapii podstupuje. Výzkum ukázal, že kombinovaná terapie (estrogen a progesteron) je ještě rizikovější, než když jde o samotný estrogen. Hormony stimulují rakovinové bujení.
Slovo odborníka: Hormonální terapie je efektivním způsobem léčby symptomů menopauzy. Její podstoupení po dobu několika let riziko onemocnění výrazně nezvýší. Až celých pět let po skončení terapie se úroveň rizika rakoviny prsu vyrovná té u ženy, která podobnou terapii nikdy nepodstoupila.
Výsledek: Velmi opodstatněné obavy.

Tloustnutí

Teorie: Čím více žena v dospělosti přibírá, tím větší je riziko onemocnění rakovinou prsu po menopauze. Důvodem je zřejmě, že tuková tkáň se po menopauze stává hlavním zdrojem estrogenu. Žena o výšce 166 cm, která mezi 20. a 50. rokem života přibere 13 kilogramů, je vystavena dvojnásobnému riziku onemocnění.
Slovo odborníka: Udržení rozumné váhy patří mezi způsoby, jak se bránit rakovině prsu.
Výsledek: Velmi opodstatněné obavy.

Antikoncepční pilulka

Teorie: Říká se, že k lehkému zvýšení rizika onemocnění vede užívání antikoncepce, která obsahuje jak estrogen, tak progesteron. Přitom jde o nejpopulárnější pilulku, které dává přednost více jak čtvrtina žen. Její vysazení sníží rizika, ale co do rizikovosti vás až po deseti letech dostane do pozice ženy, která tuto pilulku nikdy nebrala.
Slovo odborníka: Pilulka sice riziko nepatrně zvyšuje, ale většina žen ji bere ve věku, kdy je úroveň jejich přirozeného rizika této nemoci na velmi nízkém stupni. Pilulka navíc chrání před jinými druhy rakoviny. O polovinu redukuje riziko rakoviny vaječníků a dělohy.
Výsledek: Mírně opodstatněné obavy.

Stres

Teorie: Podle izraelských vědců jsou vyššímu riziku nemoci vystaveny mladé ženy, které prožijí víc jak jeden životní stres. Při dvou a více závažných stresových situacích roste riziko o 62 procent. Riziko zvyšuje i běžný každodenní stres.
Slovo odborníka: Důkazy jsou slabé a většina studií nenašla mezi stresem a nemocí souvislost.
Výsledek: Velmi slabá hypotéza.

Kosticová podprsenka

Teorie: Podporuje vznik nemoci blokováním lymfatických žláz, které jsou součástí imunitního systému. Podprsenková výztuž tlačí na lymfatické uzliny v podpaží. Kritici ovšem tvrdí, že fakt, že by ženy, které nenosí podprsenku, měly být vystaveny menšímu riziku, je způsoben tím, že jsou hubenější, což je hlavním faktorem rozdílů v míře rizika onemocnění.
Slovo odborníka: Tato teorie postrádá jakýkoliv vědecký základ.
Výsledek: Velmi slabá hypotéza.

Deodoranty

Teorie: Říká se, že hlinité soli v deodorantech způsobují rakovinu prsu. Soli brání pocení a s ním i uvolňování toxinů z těla. Ty se pak hromadí v oblasti prsou a vedou k rakovině. Nejvýznamnější studie ale žádnou souvislost neodhalily.
Slovo odborníka: Tato obava má svůj původ v podvodném e-mailu a nikdy nebyla podložena fakty. Tělo zná více způsobů, jak se zbavit škodlivin než jen pot.
Výsledek: Velmi slabá hypotéza.

Kouření

Teorie: Kouření zvyšuje riziko onemocnění, ale spojitost zůstává kontroverzní. Produkované chemikálie se ale mohou dostat do prsní tkáně a byly objeveny v mateřském mléce.
Slovo odborníka: Zda kouření způsobuje rakovinu prsu, je nadále nejasné. Víme však, že chemikálie obsažené v cigaretovém kouři mohou způsobit tucet dalších druhů rakoviny.
Výsledek: Velmi opodstatněné obavy.

Pokud žena nekojí

Teorie: Kojící ženy vykazují o něco menší rizika onemocnění, zvlášť pokud kojily až dva roky. Kojení totiž snižuje celoživotní počet menstruačních cyklů, a tím snižuje i vystavení estrogenu a progesteronu.
Slovo odborníka: Výzkum skutečně potvrdil, že čím déle žena kojí, tím méně je vystavena riziku rakoviny prsu.
Výsledek: Silný argument.

Práce v noci

Teorie: Zvýšené riziko spočívá ve změnách hladiny hormonu melatoninu, jehož vznik je ovlivňován vystavením lidského těla světlu. Méně spánku znamená méně melatoninu…
Slovo odborníka: Jde o nejisté tvrzení, které by si zasluhovalo podrobnější studii.
Výsledek: Nepodložená hypotéza.

Poranění prsou

Teorie: Pokud dojde k fyzickému poranění prsou, zvyšuje se riziko onemocnění rakovinou. Kritici namítají, že k podobným případům došlo, protože lékaři věnují zvýšenou pozornost zraněnému prsu a objeví rakovinu, která v něm byla už před zraněním.
Slovo odborníka: Neexistuje důkaz, že by fyzická zranění byla zdrojem rakoviny prsu. Nemoc je důsledkem špatných nebo poškozených genů a trvá dlouho, než se rozvine.
Výsledek: Velmi slabá hypotéza.