Slinivka je podlouhlá žláza tvaru hrušky, umístěná mezi žaludkem a páteří. Ač se jedná o poměrně nenápadný, skrytý orgán, je pro lidský život nepostradatelná, produkuje totiž trávicí šťávy a hormony, jako je například inzulin.

Zákeřnost onkologického onemocnění slinivky spočívá v tom, že se velmi dlouho nijak neprojevuje, případně jsou příznaky neurčité, a pacient proto přichází k lékaři často pozdě, ve chvíli, kdy se nádor již šíří do okolí. Skoro polovina pacientů je diagnostikována až ve stadiu metastáz, které se v tomto případě vytvářejí velmi rychle. Z toho plyne i velmi špatná prognóza onemocnění, pět let s touto diagnózou přes veškerou snahu lékařů přežívá pouze pět procent pacientů. V Česku je ročně odhaleno kolem 1600 nových případů.

Přestože rozeznat toto onemocnění v počátku je prakticky nemožné, existují příznaky, u kterých bychom měli zpozornět a neprodleně vyhledat lékaře, zvláště pokud patříme do ohrožené skupiny. Karcinom slinivky se nejčastěji projevuje u lidí nad 65 let věku, většina případů spadá do kategorie 70–80 let. Ačkoliv se traduje, že napadá více muže, jsou obě pohlaví zastoupena víceméně stejně. Více ohroženi jsou také lidé trpící cukrovkou či chronickým zánětem slinivky, obézní, kuřáci a nestřídmí konzumenti alkoholu a tučné stravy. Určitý vliv může hrát i dědičnost. A jaké příznaky jsou v tomto případě varovné?

Patří mezi ně výrazné hubnutí a nechutenství, bolesti žaludku a břicha, které mohou vystřelovat do zad, únava a malátnost. Přidává se tmavá moč a světlá mastná průjmovitá stolice, může se rozvinout i neinfekční žloutenka, tedy zažloutnutí kůže a očního bělma, a svědění kůže. Může se objevit i zvýšení hladiny cukru v krvi. Proto by o CT vyšetření měli požádat i pacienti s čerstvě diagnostikovaným diabetem, zvlášť jestli je jim více než padesát let, nemají žádnou rodinnou anamnézu, výrazně hubnou a jejich cukrovka není kontrolována léky. Výzkumy naznačují, že v některých případech může diabetes představovat časné stadium zatím skryté rakoviny slinivky.

Každopádně je potřeba překonat strach z nedobrých zpráv a jednat včas, protože rakovina slinivky je opravdu těžký soupeř a její co nejrychlejší odhalení přece jen zvýší jinak nevalné šance. A lze této obávané nemoci předejít? Ani současná medicína zatím neobjevila spolehlivý screening, který by například v rámci preventivních prohlídek tuto chorobu odhalil v časném stadiu. Musíme se proto spolehnout na obecná doporučení, která jsou v souladu se zdravým životním stylem. Především nekouřit, alkohol pít s mírou, vyhýbat se nezdravé, příliš tučné stravě a naopak holdovat pohybu, což nám pomůže udržovat si optimální hmotnost. Tím bychom měli prospět našemu organismu celkově, a tedy i slinivce.

Zdroje: zdravi.euro.cz, www.mou.cz, www.dialiga.cz