Slinivka břišní je podlouhlá žláza houbovité konzistence o délce zhruba 15 cm, umístěná mezi žaludkem a páteří. Tento nenápadný orgán má velmi důležitou funkci – vylučuje enzymy, které pomáhají rozkládat potraviny ve střevě, neutralizuje kyselý žaludeční obsah a produkuje hormony, například inzulin. Slinivka je proto nezbytná pro regulaci metabolických a trávicích procesů v těle.

Rakovina slinivky patří mezi nepříliš častá onemocnění, nicméně její výskyt roste. To může souviset nejen s nezdravým životním stylem, ale i se stárnutím populace, neboť dvě třetiny pacientů, u nichž je tento typ rakoviny objeven, jsou starší 65 let. Bohužel se jedná o velmi špatně léčitelný druh rakoviny, neboť se dlouho nijak neprojevuje, případně se projevuje příznaky, které pacient nepokládá za alarmující. Neexistuje ani žádný ukazatel, podle kterého by lékaři mohli rakovinu slinivky v rámci prevence odhalit včas. Proto je nemoc při objevení často již v pokročilém stadiu, kdy je naděje na vyléčení prakticky nulová a pacientovi lze pomocí chemoterapie, ozařování či dalších metod pouze prodloužit život řádově o desítky měsíců. Smutnou realitu dokresluje fakt, že z pacientů s odhalenou rakovinou slinivky břišní jen méně než pět procent přežívá déle než pět let.

Jakým příznakům bychom proto měli věnovat pozornost, nepodceňovat je, ale naopak bychom měli co nejdříve vyhledat lékaře a nenechat se odbýt? Takovými příznaky jsou nechutenství, výrazné hubnutí, tupé bolesti v horní části břicha, které vystřelují do zad, svědění kůže, zežloutnutí očního bělma a kůže, změna barvy moči a stolice – moč je rezavě hnědá, stolice je světlá, průjmovitá, dále nevolnost včetně zvracení, a to hlavně po jídle, či cukrovka – objevení diabetu II. typu může být předzvěstí rakoviny slinivky, neboť nádor může ovlivnit schopnost slinivky produkovat inzulin, a způsobit tak cukrovku. Někdy může být přítomna i nepříjemná kovová pachuť v ústech. Tyto příznaky ještě nemusí znamenat stoprocentní diagnózu rakoviny slinivky, ale rozhodně je nutné je co nejdříve konzultovat s lékařem.

Existuje také nějaká prevence tohoto skutečně zákeřného a ve většině případů fatálního onemocnění? Příčina vzniku nádoru slinivky není zatím dostatečně objasněna, ale za rizikový faktor se považuje v prvé řadě kouření, které zvyšuje riziko rakoviny slinivky až o 50 %. Přestat kouřit, nebo alespoň kouření maximálně omezit by proto mělo být prvním krokem, prospějeme tím nejen slinivce. Dalšími rizikovými faktory jsou věk nad 45 let, nejčastěji je tato rakovina diagnostikována u lidí nad 65 let, obezita (BMI vyšší než 30), nedostatek fyzické aktivity nebo nezdravá strava bohatá na tuky. Nemoci jako cirhóza jater, cukrovka či chronický zánět slinivky také zvyšují riziko vzniku tohoto typu rakoviny. Zhruba 5–10 procent pacientů má k nemoci genetické dispozice.

Zdroj: nemoci.vitalion.cz, www.onkomajak.cz