Zdroje: www.mojezdravi.cz, www.rehabilitace.info

Co provází rakovinu slinivky?

Rakovina slinivky je zákeřná a těžko odhalitelná, ale samozřejmě ji provází i řada symptomů, ze kterých lze vytušit právě rakovinné bujení. O nádorovém onemocnění slinivky se nemluví často, a proto by se možná hodilo vědět, které příznaky vlastně toto onemocnění provází. Mezi symptomy patří například pocit nechutenství či nevolnost, ale také změna barvy a konzistence stolice. Může se tedy zdát, že jde o nějaké problémy trávícího ústrojí. Také zežloutnutí kůže může provázet toto nádorové onemocnění, a to v okamžiku, kdy se rozšíří i na žlučník. Symptomy mohou být také bolest zad i podbřišku, záněty žil, deprese či diabetes.

Bylinky můžete použít jako prevenci a posílení slinivky

Nádorové onemocnění slinivky je těžce zjistitelné a špatně léčitelné. I přesto se doporučuje užívání bylin, které mohou pomoci. V žádném případě však nemoc nepodceňujte a byliny používejte jen jako doplněk léčby. Pokud se ve vaší rodině vyskytla rakovina slinivky, vyzkoušejte bylinky pro posílení a ozdravení tohoto opomíjeného orgánu. V Herbáři léčivých rostlin (Jiří Janča, Josef Antonín Zentrich) jich je uvedeno hned několik.

Které bylinky můžete užívat preventivně na podporu slinivky?

Dobromysl obsahuje množství antioxidantů, které se doporučuje doplňovat stravou jako součást léčby i prevence rakoviny. Navíc dobromysl čili oregano by mělo mít i pozitivní vliv na udržení glykemické hladiny a tím zmírnit i příznaky cukrovky.

Přeslička by měla napomáhat regeneraci slinivky a zároveň působí i proti cukrovce. Pomáhá obnovit tkáně poškozené záněty i pomoci v jejich ozdravení.

Kořen smetanky čili pampelišky by měl dokonce přímo redukovat vznik i šíření rakovinných buněk.

Měsíček lékařský obsahuje velké množství látek působících antibakteriálně i antiviroticky. Měsíček by měl také zabraňovat šíření bujení.

Olivové listy obsahují látky, jež pomáhají odbourávání škodlivých látek v krvi, snižují krevní talk a celkově zlepšují oběhový systém těla. Nezanedbatelné jsou také antioxidanty. Olivové listy posilují slinivku, ale také játra a štítnou žlázu.

Hořec žlutý (Gentiana lutea) podporuje tvorbu žaludečních šťáv i slin a pomáhá při snížené funkci jater, žlučníku a slinivky. Navíc také pomáhá s trávením a vylučováním.

Bylinky podpoří i léčbu rakoviny slinivky

Na úlevu, při již zjištěném onemocnění lze doplnit léčbu také pomocí nati z bodláku benediktu. Působí na harmonizaci zažívacího ústrojí, proti bolesti trávícího traktu a žaludku. Navíc posiluje i při chřipce a nachlazení, cévy a srdce či ulevuje při revmatismu.

Oplodí fazole je plné antioxidačních látek, aminokyselin, minerálů a dalších látek příznivě působících na správnou hladinu glukózy, ale také na ledviny a močové cesty. Podobně funguje také jestřabina.
Při rakovině slinivky se dále doporučuje také jetel, který pročišťuje krev i lymfatický systém, a saturejka a šalvěj, které působí protizánětlivě a tiší bolest i křeče.

Kurkuma

Clinical Cancer Research zveřejnila studii, která ukazuje, že osm gramů perorální dávky kurkuminu užívané denně může jak zastavit růst nádoru, tak zmenšit velikost nádoru.