Zdroje: www.novinky.cz, health.usnews.com, www.worldlifeexpectancy.com
S rakovinou tlustého střeva se potýkají vyspělé země
Zorientovat se mezi dietami a doporučenými potravinami či bylinkami může být náročné. Ale je jisté, že některé potraviny prostě škodí víc. Dnes je již nepopiratelné, že to, co jíme, ale také náš životní styl, velmi úzce souvisí nejen s naši pohodu, ale především zdravím. Tento fakt také odráží výskyt rakoviny tlustého střeva ve světě.
Právě výskyt rakoviny tlustého střeva se liší podle oblastí. Zatímco ve Spojených státech, Kanadě, Austrálii a zemích Evropy je výskyt nejen vysoký, ale také narůstá, v rozvojových zemích trpí rakovinou tlustého střeva významně menší část populace. Země Afriky jsou proto na tom statisticky nejlépe.
Způsob stravování v zemích, které označujeme jako západní kulturu, nemá již nic společného se západem na mapě, ale objevuje se ve všech vyspělých zemích a týká se tak i Japonska, které je často považované za stát s docela odlišným způsobem stravování.
Češi a rakovina tlustého střeva
Ač jde o onemocnění, jehož diagnostika se stále zlepšuje a léčit jej lze mnoha různými způsoby, velké množství proměnných dělá z tohoto onemocnění strašáka s nejistým výsledkem. Ve srovnání s rakovinami jiných orgánů byla v roce 2020 ve Spojených státech rakovina tlustého střeva na druhém místě v počtu mrtvých. O stravování i zdravotní prevenci v USA však máme často zkreslené představy a ve skrytu duše doufáme, že jsme na tom lépe. Jak si tedy stojí Češi?
Ještě před zhruba dekádou jsme vedli světový žebříček v počtu nemocných i umírajících právě na rakovinu tlustého střeva a konečníku. Díky změnám ve zdravotnictví a lepšímu podchycení tohoto nepěkného prvenství si za posledních deset let Češi polepšili. Výskyt tohoto druhu rakoviny je u českých mužů i žen nižší o zhruba 3 %. Zdá se to málo, ale není. Pomyslnou štafetu nyní přebrali Slováci. Češi se posunuli až na 13. místo, i když nás od Slováků dělí pouhých 1,6 %.
Které potraviny jsou rizikové?
Pojďme ale konečně k oněm potravinám, které jsou rizikové a spojované právě s rakovinou tlustého střeva a konečníku. Jde hlavně o červená masa a vysoce zpracované potraviny. Konkrétně tedy uzeniny a párky, klobásy, lančmíty nebo konzervované masné výrobky. Pozor byste si proto měli dát na vepřové, hovězí, ale i dančí atd. Dále nám nesvědčí alkohol, bílé mouky, živočišné tuky a cukr.
Co z toho vyplývá? Důležitá je nejen pestrost, ale i střídmost. Naučte se jíst jednodušeji a vychutnávat kvalitní potraviny bez použití polotovarů a vysoce zpracovaných potravin. Ty nám nesvědčí i z mnoha dalších důvodů.