Rakovina varlat zůstává tak trochu stranou pozornosti, ačkoliv se jedná o nejčastější nádorové onemocnění mladých mužů ve věku 20–40 let a její výskyt stále stoupá. V Česku ročně přibude na 500 nových případů. Možná je to způsobeno jistou neochotou mužů hovořit o nemoci vyskytující se v místě, které považují za samotnou podstatu své mužnosti. Dalším důvodem může být, že muži na rozdíl od žen často nejsou tak starostliví, co se vlastního zdraví týče, prevenci poněkud podceňují a lékařům se pokud možno vyhýbají. Své zdraví pak mnozí začnou řešit, až když je skutečně za pět minut dvanáct a jejich zdravotní problémy už jim znemožňují normální život. Rozhodně ale není potřeba nechat věci dojít tak daleko, a to se týká zdraví obecně.

Co se týče konkrétně rakoviny varlat, ostych ani ochromující strach nejsou namístě. Jakkoliv pochmurně tato diagnóza zní, ve skutečnosti se jedná o typ rakoviny, který je dobře léčitelný. Léčba většinou zahrnuje operační výkon a dále chemoterapii nebo radioterapii. Obzvlášť chemoterapie na tyto nádory dobře zabírá, takže i v pokročilejších stadiích nemoci lze pacienta úplně vyléčit. I tak ale samozřejmě platí, že čím dříve pacient přijde, tím je léčba snazší a šance na úplné uzdravení vyšší. Není nutné se obávat ani ztráty potence či plodnosti. V případě odstranění jednoho varlete jeho funkci zastoupí druhé, takže by tyto schopnosti neměly být dotčeny. Před chemoterapií lze provést zmrazení semene, takže pokud by kvalita a množství spermií nedosáhly po ukončení léčby předchozí úrovně, je možné umělé oplodnění. Ani v případě oboustranného odstranění varlat není sexuální život vyloučen. Základem je ale přijít s problémem včas a neostýchat se s lékařem mluvit i o intimních otázkách, k této diagnóze to patří a lékaři s tím počítají.

A jak tuto nemoc nezanedbat a co nejrychleji odhalit? Mezi příznaky, které by měly muže varovat, patří změny velikosti varlete, a to nejenom zvětšení, ale také zmenšení, bulky či hrbolky na povrchu varlete, zatvrdnutí varlete, tlak nebo bolest ve varleti, v podbřišku nebo tříslech. K včasnému odhalení příznaků slouží preventivní samovyšetřování varlat, jehož princip je vlastně stejný jako u samovyšetřování prsů u žen. Postup je velmi podrobně popsán například na webu loono.cz, což je projekt mladých lékařů, mediků a dalších zdravotnických profesionálů, kteří mezi veřejností provádějí osvětu nejen v oblasti onkologických onemocnění. A právě samovyšetřování prsou a varlat se věnují pod hashtagem #prsakoule v rámci kampaně Sahám si na ně každý měsíc. Hlavním rizikovým faktorem vzniku tohoto typu rakoviny je nesestouplé varle, samovyšetřování by ale měli provádět všichni muži. V případě nesestouplého varlete u chlapce je důležité pomocí chirurgického zákroku varle stáhnout co nejdříve do šourku.

Samovyšetřování není nijak bolestivé a není na něm nic divného ani trapného. Muž do něj může zapojit i svůj protějšek, který ho i po nejintimnější stránce dobře zná. Snadným a dostupným způsobem tak lze předejít mnoha vážným komplikacím a zachránit život v plné kvalitě, což za to určitě stojí.

Zdroje: www.mou.cz, www.vimax.cz, www.loono.cz