Zdroje: cs.wikipedia.org, www.vitalia.cz, www.receptyprimanapadu.cz

Plody rakytníku léčí už stovky let

Znáte dobře rakytník? Nejde jen o příchuť sirupů či vitaminových bonbonů, plody rakytníku jsou skutečně neobyčejně hodnotné a plné vitaminů i minerálních látek. Díky tomu byl rakytník používaný na chladném severu jako vítaný zdroj vitaminu C, ale i D, F, K a P, skupiny B a provitaminu A. Obyvatelé Sibiře, Mongolska a některých oblastí Číny znaly rakytník dobře a po generace jím léčili také plicní, jaterní či žaludeční onemocnění. Rakytník pozitivně působí i na dvanáctník, krevní oběh, ale dokonce i klouby a hojení ran. Pro seveřany byl rakytník všelékem s antioxidačními účinky, které by bylo škoda nevyužít.

Rakytník lze připravit mnoha způsoby

Z plodů rakytníku je možné lisovat olej, nejčastější je však domácí zpracování na sirup, marmeládu či likér. Z plodů, ale i listů se připravuje také čaj. Nevšedním, ale rozhodně cenným produktem je rakytníkový ocet. Pro své blahodárné účinky se konzumuje ocet po lžičkách ráno nalačno, anebo jej můžete použít jako klasický ocet do vaření. Nejlépe se hodí do studené kuchyně při přípravě salátů, zálivek či marinád.

Jak doma vyrobit ocet s rakytníkem?

Výroba octa s rakytníkem je velmi prostá a zvládne ji každý. Navíc na hrnek jablečného octa spotřebujete jen jednu lžíci čerstvých rakytníkových plodů. Plody dobře rozmačkejte, zalejte octem a nechejte louhovat tři až čtyři dny. Čas od času promíchejte, aby se látky lépe uvolnily do octa. Na závěr sceďte pevné části, ideálně přes plátýnko či gázu, a rakytníkový ocet nalijte do uzavíratelné láhve.

Ocet skladujte v lednici. Pokud jej chcete konzumovat nalačno pro podporu imunity, v rámci detoxu či jako zdroj vitaminů a minerálů, rozmíchejte jednu lžíci rakytníkového octu ve sklenice s vodou a vypijte.

Související články