Bujaré a veselé léto střídá podzim, který připravuje přírodu, zvířata i nás na období klidu. Možná právě nyní cítíte pokles energie, nechce se vám vstávat, řešit nové projekty, jste unavení a bez nálady. Právě nyní je ten správný čas na pročistění těla a relaxaci.

Podzimní restart

Většinou je tzv. detox spojený s jarním obdobím. V mnoha kulturách se ale právě na podzim provádějí očistné procedury, které podporují pro imunitu důležité orgány těla, jako jsou tlusté střevo, plíce a kůže. Obecně byste měli zvýšit podíl vlákniny ve stravě, nahradit syrovou stravu vařenou, která organismus prohřívá, chodit dříve spát, dopřát si očistnou koupel s epsomskou solí, zhluboka dýchat a dovolit si relax se šálkem očistného čaje.

Zaměřeno na bylinky

Bylinky jsou zdrojem minerálních látek, vitaminů, stopových prvků a různých druhů antioxidantů. Nebojte se je tedy zařadit do své každodenní rutiny.

Ranní čaj

Ranní čaj by se měl skládat z bylin, jež mají pročisťující a povzbuzující účinky a zlepšují paměť a soustředění.

Detoxikace

Pampeliška lékařská - list

Listy pampelišek podporují tvorbu a vylučování moči. Povzbuzují funkci jater i žlučníku. Působí protizánětlivě. Obsahují vitaminy A, B, C, betakaroten, křemík, draslík a vápník.

Svízel přítula

Svízel je považován za účinné tonikum lymfatické soustavy, jež odvádí z těla škodlivé a cizorodé látky. Svízel pomáhá i na akné nebo na ekzémy.

Související články

Povzbuzení

Eleuterokok ostnitý - „sibiřský ženšen"

Eleuterokok je stimulant a adaptogen. Dovede zvýšit hladinu energie. Léčitelé doporučují tuto bylinku pro lidi unavené, vyčerpané a pod neustálým tlakem. Zajímavostí je, že výtažky z kořene byly podávány ruským kosmonautům, aby jim ve vesmíru dodaly výdrž.

Vitánie snodárná - „indický ženšen"

Tato bylina se používá především v ajurvédské medicíně. Pomáhá tělu vyrovnat se se stresem. Obsahuje vysoké množství železa, takže pomáhá i s únavou, jež je způsobená chudokrevností či nedostatkem železa.

Kozinec blanitý

Kozinec se hojně využívá v tradiční čínské medicíně. Působí nejen jako stimulant, ale podporuje také imunitní systém. Tělu tak pomáhá bojovat s infekcemi, jako jsou nachlazení nebo chřipka.

Koncentrace

Jinan dvoulaločný - Ginkgo

Tato bylina zlepšuje průtok krve v mozku a zvyšuje pružnost cév. Může oddálit rozvoj Alzheimerovy choroby a další formy demence. Zlepšuje využití kyslíku v těle, takže pomáhá i proti únavě.

Rozmarýna lékařská

Tato bylina posiluje paměť, zvyšuje bdělost, tlumí úzkost a stres. Pomáhá také proti nadýmání a migrénám. Přináší rychlou úlevu při bolestech hlavy způsobených přepracováním a nervovým vypětím.

Jak si připravit čaj

Vyberte si ze seznamu výše uvedených bylinek jednu detoxikační, jednu povzbuzující a jednu koncentraci zvyšující a smíchejte je v poměru 1:1:1. Každé ráno si pak z této směsi do konvičky připravte nálev: dvě až tři lžičky bylinek zalijete 300 ml vody o teplotě cca 70 až 80 °C, nechte cca 15 minut pod pokličkou louhovat a sceďte. Čaj ráno vypijte ještě teplý.

Zdroj:

www.ceskatelevize.cz

ALLARDICE, Pamela. Velká kniha bylinek. Praha: Reader's Digest Výběr, 2009. ISBN 978-80-7406-080-9.