Rdesno ptačí (Polygonum aviculare)

Rostlina, kterou snadno najdete v přírodě a možná i doma na zahradě, kde je bohužel často považována za nepříjemný plevel. Možná ji znáte i pod lidovými názvy jako například truskavec, chrustavec, chrusťák nebo úpor. Latinské slovo avicularis znamená oblíbený u ptáků a do názvu truskavce se dostal proto, že jeho drobná semínka jsou na podzim oblíbenou a častou potravou mnoha druhů ptáků.

Rdesna si cenili už naši předkové

Už ve středověku byla tato bylina hojně využívána mnohými bylinkáři, a to především k léčbě cholery a tuberkulózy. V lidovém léčitelství se dodnes používá jako účinný a významný detoxikační prostředek. Tato léčivá plazivá trsovitá bylina totiž obsahuje vzácné flavonoidy, třísloviny, silice, kyselinu křemičitou, slizy, pryskyřice a významné minerální látky.

Co všechno rdesno dokáže?

Je toho opravdu mnoho a účinky rdesna zkoumali i vědci, kteří přišli s překvapivými výsledky.

  • Díky svým močopudným účinkům se rdesno osvědčilo jako skvělé pročišťovadlo celého organismu.
  • Perfektně pomáhá při různých vylučovacích potížích a dokáže být nápomocná při rozpouštění ledvinových kamenů.
  • Bylinka vám značně uleví v období nepříjemných průjmů, má totiž dokonalé svíravé účinky, kterých se často také využívá k utlumení vnitřního krvácení a v porodnicko-gynekologické praxi.
  • Patříte mezi ty, které obtěžují žaludeční problémy nebo řešíte dvanácterníkové vředy? Určitě si bylinku nasbírejte a plně jejích blahodárných účinků využijte.
  • Stejně tak rdesno perfektně funguje k léčbě a regeneraci dýchacích cest, protože báječně podporuje vykašlávání, prohlubuje dech, dává úlevu při všech chronických bronchitidách a také zlepšuje stavy po překonaném zápalu plic.
  • Dokonce snižuje i zvýšenou teplotu či horečku.

V případě, že trpíte dnou nebo revmatem je to také bylinka přesně pro vás, protože výborně ovlivňuje vylučování veškerých nezdravých toxických látek z těla. Díky obkladům z odvaru nebo čerstvé šťávě z rozdrcené bylinky se vám budou rychleji hojit nejen veškeré povrchové rány, ale i vředy, akné a vyrážky. A další výhoda? Protože rdesno dokonale zlepšuje metabolismus organismu, hodí se i jako podpůrný prostředek k hubnutí.

Jak bylinku poznáte?

Nejčastěji se s ní můžete setkat jako s plazivou jednoletkou, ale někdy i jako s ozimnou rostlinou. Nízké, často doslova přízemní a silně rozvětvené lodyhy dosahují délky až 60 cm a vyrůstají z nich drobné šedavě zelené přisedlé listy. Rostlinku můžete poznat také podle drobných, zvenku růžových kvítků, které mají po rozkvětu vnitřní stranu většinou bílou. Jejich velikost je jen pár milimetrů a postupně se mění v drobná semena, kterých bývá na jedné rostlině i několik tisíc. Pro rostlinu jsou typické neskutečně dlouhé kořeny, díky kterým není rostlina na zahradě moc oblíbená, protože pěstovaným plodinám odčerpává potřebné živiny, hlavně dusík a vodu. Ovšem klidně si můžete bylinku vysadit na místo, kde jiné rostliny nebude zbytečně ohrožovat.

Kdy a jak bylinku sbírat

Zhruba v období od května do září můžete sbírat kvetoucí nať. Sušte ji na suchém a stinném místě, uchová si tak nejvíce cenných látek, které budete moci plně využít i po celé zimní období, než ji zase najdete čerstvou. Užívat ji můžete nejen ve formě čajů, ale vyrobit si můžete i hojivou tinkturu.

Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.bylinkovyraj.net, www.celostnimedicina.cz