Kolem padesátého roku nastává u žen jistý „bod zlomu“, který je provázen různými změnami ve fungování organismu, období zvané menopauza neboli klimakterium. Přestože nejde o nic nezvladatelného, s novými stavy je nutné se vyrovnat a umět s nimi šikovně pracovat. Nejde totiž o žádný „konec světa“! Nastává jen nová éra v životě ženy. A některými změnami vás lehčeji provedou například bylinky, a právě řebříček je jednou z nich.

Proč sbírat řebříček a jaké má účinky? To se můžete dozvědět v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Příroda obdařuje ženy některými rostlinami s léčivými účinky, které výborně fungují na různé hormonální změny. A to i v období klimakteria, které je provázeno mnoha stavy, které se díky nim lépe zvládají. Dokonce si je nemusíte kupovat v obchodě, ale můžete si je vlastnoručně nasbírat.

Řebříček obecný je ženská bylinka

Tato bylinka, která roste na loukách i v parcích, má velice zajímavé účinky právě pro ženy. Velice pozitivně přispívá k léčbě nemocných vaječníků a dělohy, je účinná jak v období, kdy žena menstruuje, ale i poté, kdy o menstruaci přichází. V klimakteriu řebříček tlumí návaly horka a zabraňuje pocitu „nepokoje a neklidu“. Navíc má řebříček výborné protizánětlivé účinky. Používá se také při onemocnění močových cest a ledvin, podporuje správné fungování žlučníku, usnadňuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu, ale také libida.

O bylince řekl své i farář Kneipp ve svých spisech: „Ženy by se uchránily před mnohými těžkostmi, kdyby občas sáhly po řebříčku!“ Rostlina totiž obsahuje fytoestrogeny, které jsou dost podobné hormonům a usnadňují ženám zvládat hormonální výkyvy a mnohé zdravotní nesrovnalosti.

Jak řebříček poznáte

Přestože se jedná o poměrně známou rostlinu, ti, kdo ji neznají, jistě ji odhalí podle typických květů a listů. Ve volné přírodě jsou její shluky květů zpravidla v bílém či narůžovělém odstínu, ale můžete nalézt i okrasné odrůdy, které mají květy nachové, purpurové či žluté. Listy jsou střídavé a jejich tvar připomíná žebřík, z čehož vnikl samotný název bylinky.

Z rostliny se sklízejí především květy a nať, nejlépe ještě před rozkvětem. Pokud byste si chtěli rostlinu doma usušit, stačí jí jen teplé suché místo a stín. Sušený řebříček uskladněte v dobře uzavíratelné nádobě, aby nenavlhnul a nezačal plesnivět.

Jak řebříček používat

Z bylinky si můžete připravit čaj nebo odvar vhodný k vnitřnímu i zevnímu použití. Zalijte 1-2 čajové lžičky sušené bylinky ¼ litru vroucí vody a nechte pod pokličkou tak 10 až 15 minut odstát. Pijte po doušcích 3 šálky denně. Čaj má svíravou nahořklou chuť, proto je možné si ho přisladit medem.

Velice účinné jsou i sedací koupele, které velmi pomáhají při zánětech vaječníků. Již při první koupeli se zbavíte nepříjemných bolestí a zánět rychleji ustoupí. Sedací koupele perfektně fungují i při výtocích, při výskytu myomů v děloze nebo při nočním pomočování lidí vyšší věkové kategorie.

Související články

Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.ukocouradoma.cz, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.carujeme.cz