obrázek z archivu ireceptar.cz

Recept na cibulové víno

Působí antisepticky, uvolňuje hlen a usnadňuje odkašlávání. Ovšem i v dalších úpravách má cibule příznivé účinky na lidské zdraví. A její pěstování vlastně také. Kdo to s cibulí na zahradě umí, má vyhráno. A skvělou surovinu pro cibulové víno.

Cibulové víno

Nakrájíme 500 g cibule a rozetřeme ji v hmoždíři na kaši, kterou pak pomačkáme přes kapesník.

Do cibulové šťávy přidáme 100 g včelího medu a 1/4 l bílého vína.

Výslednou směs uchováváme v uzavřené láhvi na chladném místě a užíváme 3x denně jednu polévkovou lžíci.

Víno působí antisepticky, uvolňuje hlen a usnadňuje odkašlávání.

Eliška Ďaďová, Libčice nad Vltavou

Věděli jste o cibuli, že... 

...v přírodním léčitelství se používá na různé neduhy?

Jako prostředek proti zácpě, spolu s medem se pije při nachlazení, může pomáhat při snižování cholesterolu v krvi, brání srážlivosti krve? 

...obsahuje vitamíny C, B, E a zelená nať provitamin A?

Nejhodnotnější samozřejmě je v syrovém stavu. 

...pěstovaná v záhřevné, propustné půdě a na slunci zesládne?

Cibule naopak špatně dozrává v těžkých půdách a ve vyšších polohách s vlhkým klimatem. Při dlouhodobých deštích je náchylná k hnilobám.

...přímým výsevem se pěstuje hlavně v teplejších oblastech?

Semena vyséváme v březnu přímo na záhon a později rostliny jednotíme na vzdálenost asi 8 až 10 cm. Tato cibule se označuje jako jednoročka a její kvalita a množství závisí na konkrétním počasí.

...semena lze do pařeniště vyset již v únoru či březnu?

Takto předpěstované rostliny přepichujeme na záhon v květnu, případně již koncem dubna, jestliže jsou sazenice dostatečně vzrostlé. Všechny se nemusí ujmout, proto se při časnějším přesazování doporučuje dát na jedno místo do sponu 10x20 cm dvě sazeničky, z nichž jednu později můžeme odstranit. Samozřejmostí je dobrá zálivka.

...nejrozšířenější způsob pěstování cibule je ze sazečky?

Na venkovní záhony se cibulky vysazuje brzy zjara poté, co sluneční paprsky prohřejí půdu a kdy máme jistotu, že už nepřijdou mrazy. Tato cibule má asi o měsíc kratší vegetační dobu než jednoročka a je odolnější. Pokud ji vysadíme později, kdy už jsou venku vyšší teploty, obvykle vyběhne do květu. Při vysazování dodržujeme spon 10x20 cm a sázíme mělce tak, aby byla špička v úrovni povrchu půdy. Nejvhodnější cibulky jsou o průměru 0,5 až 1,5 cm. Sazečku bychom však neměli dávat do čerstvě pohnojené zeminy.

...půdu je třeba pro cibuli připravit už na podzim? 

Záhon zryjeme a pohnojíme superfosfátem a síranem amonným. Na jaře pak několik dní před výsevem nebo výsadbou použijeme ještě cererit. Cibule nesnáší chlór a naopak pro tvorbu sirných olejů a silic potřebuje síru. Ta je obsažena i ve zmiňovaném cereritu. Nedoporučuje se rýt příliš hluboko, protože na hodně zkypřené půdě roste nať na úkor cibulí.

...ve vlhkém létě se může na rostlinách objevit plíseň cibulová?

Projevuje se žlutavými až hnědými skvrnami na listech? Cibule potom hnije. Preventivně stříkáme v týdenních až čtrnáctidenních intervalech přípravky Kuprikol 50, Novozir MN 80, Ridomil MZ 72 WP a dalšími. Napadené rostliny včas odstraníme. Při deštivém počasí se také může na konci vegetace vyskytnout krčková hniloba zvaná botrytida. Té lze předejít mořením osiva a včasnou sklizní, po které cibule dobře usušíme. Značnou škodu dovede napáchat květilka cibulová, jejíž dospělé samičky kladou koncem jara do záhonů vajíčka a larvy pak vyžírají kořeny i cibuli. Pomáhá, když mezi řádky pěstujeme petržel. Anebo květnová a červencová aplikace přípravku Sumithion super. 

...po sklizni se dá za nať svázat do trsů, aby dozrála a ochla? 

Trsy zavěsímevěsit na chráněném a vzdušném místě. Natě oddělíme po oschnutí a dozrání, cibuli očistíme a uskladníme. Za suchého počasí můžeme vyrýpnutou cibuli nechat i déle než týden na záhonech a potom ji uskladnit stejným způsobem. Cibule je zralá, když začíná nať polehávat. U sazečky to bývá v srpnu, ze semene v září.

...v bezmrazých oblastech lze vyset cibulová semena v srpnu?

Do zimy rostliny vzejdou a přezimují. Na jaře je vyjednotíme. Cibule pak dozrávají o něco dříve než sazečka, ale nedají se příliš dlouho skladovat.

...cibulky sazečky se dají vypěstovat na záhoně?

Brzy na jaře na pečlivě odpleveleném záhoně hustě vysejeme semena cibule, která jsme před tím přes noc máčeli v odstáté vodě, aby snadněji vyklíčila. Dobře zavlažujeme, ale nejednotíme ani nepřihnojujeme. Odstraňujeme pouze plevel. Když začne ještě zelená nať polehávat a cibulky jsou velké 1 až 2 cm, což bývá obyčejně v polovině července, rostlinky vytrháme a spolu s natí sušíme třeba pod střechou. Někdo doporučuje nechat po vytrhání sazečku ležet na záhonu 10 až 14 dní, aby proschla. Tento postup není nezbytně nutný, zvláště když nemáme zaručeno, že v té době nebude pršet.

Po zaschnutí oddělíme kořínky a natě a cibulky roztřídíme. Pro výsadbu v příštím roce si ponecháme pouze ty, které mají průměr 1,5 cm a menší. Tím máme zaručeno, že nevyženou do květu. Dosušíme je a přes zimu uložíme v suché a ne příliš chladné místnosti. Větší cibulky hned zkonzumujeme nebo naložíme.

Které druhy cibulí znáte?

Šalotka

Má jemnější a nasládlejší chuť než její příbuzné. Vyznačuje se především tím, že během vegetačního období vyroste kolem hlavní cibule trs dalších cibulí.

Uplatňuje se v kuchyni, oblíbená je pro nakládání do octového nálevu. Jarní nať se používá podobně jako pažitka. Rozmnožuje se pacibulkami, které se nacházejí v květenství, nebo postraními cibulemi, výsev je málo účinný. Způsob pěstování je obdobný jako u kuchyňské cibule, pacibulky můžeme dokonce vysázet už na podzim jako česnek.

Česnekocibule

Je také známá jako cibule poschoďová nebo sečka živorodá. Pěstuje se především pro křehké a jemné listy, malé chutné cibulky a aromatické pacibulky. Její zvláštností totiž je, že se na horním konci stvolu vytvoří korunka z pacibulek, které se skloní k zemi a posléze zakoření. Tím se rozmnožuje.

Zimní

V některých oblastech se této cibuli říká ošlejch či sečka sibiřská. Je to vytrvalá a mrazuvzdorná rostlina, která raší velmi brzy z jara a lze ji použít místo pažitky nebo podobným způsobem. Chutné jsou drobné protáhlé cibulky, které rostou v trsech. V červenci a srpnu kvete bílými květy.

Perlovka

Listy připomíná pór, ale v půdě vytváří drobné bílé stříbřitě šupinaté cibulky. Používá se do zeleninových salátů nebo se nakládá, protože se nedá příliš dlouho skladovat. Je to trvalka, ale rozmnožuje se pouze drobnými cibulkami, které dozrávají v červenci a v srpnu. Ve stejné době je také můžeme vysazovat.

Akční letáky