Tradiční čínská medicína pracuje s nespočtem přípravků a preparátů z přírody. Při léčebných postupech se uplatňuje i houba lesklokorka lesklá, či-li reishi. Tato houba se doporučuje užívat při řadě neduhů a je proto zvaná též královnou hub nebo taky houba šťastného osudu či houba nesmrtelnosti.

Lesklá kůra

Původ názvu této houby je jasný při prvním pohledu na plodnici. Lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum) má plodnici hladkou s lesklým, jakoby nalakovaným povrchem. Přibližně od května do října je možné v lese pozorovat její lesklé, vějířovité klobouky o průměru 3 až 20 cm . V mládí jsou zbarvené žlutě, přecházejí v rezavě hnědou až do tmavě kaštanové barvy starších plodnic, které jsou k nalezení i v zimních měsících. Houba vyrůstá z kmenů nebo pařezů listnatých stromů, zejména dubů ale i ořešáků či topolů, najdete ji pouze v teplejších oblastech. V našich zeměpisných šířkách roste též lesklokorka jehličnanová, se kterou můžeme houbu zaměnit, do skupiny lesklokorek patří ještě mnoho dalších hub. V tradiční asijské medicíně je reishi velice ceněná a pěstuje se řízeně na speciálně upravených polenech nebo v pytlích s kousky dřeva a kůry, případně pilin. Obsah léčivých látek se ale může různit podle lokality i způsobu růstu. Divoce rostoucí reishi jsou velmi ceněné, i když obsah jejich biologicky aktivních látek je do velké míry ovlivňován prostředím a nelze ho pevně stanovit.

Houba léčivá pro tělo

Reishi je královnou mezi léčivými houbami a je doporučována při léčení celé řady potíží. Historie jejího užívání sahá podle některých badatelů až do období před 5000 tisíci lety, první písemné zmínky o ní jsou starší než 2000 let. Dlouhodobé užívání má příznivý vliv na celkové fungování a posílení organismu i zvýšení imunity. Obsahuje velké množství minerálů, například železo a selen, pro tělo je velmi cenným zdrojem germania. Nabízí rozmanitou skupinu nejrůznějších látek, kterým se přisuzují protizánětlivé účinky, působí proti původcům bakteriálních a virových onemocnění. Užívá se při vysokém krevním tlaku, prospívá cévám, využívá se při léčbě plicních onemocnění a nemocí srdce, podporuje činnost jater. Výtažky z houby reishi se osvědčily i při léčbě žloutenky a diskutuje si i o jejích protirakovinných účincích. Pomáhá při nespavosti, podporuje nervový i hormonální systém a zlepšuje paměť a příznivě působí při prevenci Alzheimerovy choroby.

Poklad čínské medicíny koupíte v lékárně

Houba jako taková je nejedlá, její plodnice je tuhá a chuť výrazně hořká. V lesích ji potkáte jen zřídka, ve volné přírodě je vzácná. Tato dřevokazná houba většinou roste na kmenech stromů nebo na tlejících pařezech. Tradičně se ze suchých plodnic řezaly tenké plátky, ze kterých se připravoval klasický odvar. Reishi se zpracovává i jinými způsoby, například jako macerát ve víně nebo jiném alkoholu, tinktura, sirup nebo prášek. Pokud nemáte štěstí a houbu v lese nenajdete, můžete si reishi koupit a pěstovat doma. Houba je pro své léčivé účinky velmi žádaná a poptávka po přípravcích je veliká, proto se dají bez problémů pořídit i hotové preparáty. Pro komerční účely je pěstována ve velkém objemu v pěstírnách a její plodnice slouží k výrobě zpracovaného prášku v kapslích, nejrůznějších speciálních extraktů, čajů, tinktur apod.