Řepík lékařský (Agrimoinia eupatoria) je podle vědeckých studií výbornou léčivkou a účinným přírodním antibiotikem. Používat ho můžete samostatně, ale i v bylinných směsích. Jeho nejlepší využití je na zánětlivé procesy na pokožce i v těle.

Sbírat řepík můžete i v září

Řepík se považuje za velmi univerzální bylinku. Jeho sběr probíhá od června do srpna, ale nasbírat si ho můžete ještě i teď. Řepík obsahuje vysoké množství kyseliny křemičité, nikotinové a jiných organických kyselin, flavonoidy, železo, cholin a hořčiny a v jeho složení se nachází také katechinové a elagové třísloviny.

Jelikož nejvíce listů má řepík ve spodní části rostliny, řezejte nožem delší natě. Vybírejte takové stonky, které nejsou příliš dřevnaté a nemají šířku větší než 5 mm. Nyní se vyskytuje na lodyhách velké množství plodů, a proto je důležité odříznout vrchní část, abyste tyto plody ve svém sběru co nejvíce minimalizovali.

Nasušte si zásobu

Při malém množství řepíku sušte v tenkých vrstvách či svazcích, které zavěste na dobře větraném tmavém místě. Pokud máte sklizeň větší, sušte v sušičce při teplotě 35 °C. V průběhu sušení natě neobracejte, aby nedošlo k opadání listů a květů. Až bude nať správně usušená, bude mít světlezelenou barvu.

Pomůže i s hubnutím

Dosud nebyly prokázané žádné vedlejší účinky, a proto můžete řepík užívat, jak je libo. Dokáže stimulovat činnost žlučníku, čímž se játra lépe detoxikují a rovněž se zlepšuje metabolismus tuků a cholesterolu. Pokud máte žlučníkové či ledvinové kameny, řepík vám pomůže, jelikož reguluje vylučování žluči.

Čaj z řepíku léčí hlasivky a napomáhá při chrapotu. Jestliže si k tomu dáte obklady na krk, pak bude výsledný účinek mnohem silnější. Velmi dobře působí také při léčbě tuberkulózy a zdlouhavých plicních katarů. Tříslovinové složky obsažené v řepíku zastavují krvácení, takže se používá jak do zubních past, tak i do ústních vod.

Čaj nebo odvar?

Řepík můžete používat ve formě odvaru nebo nálevu. Jediný rozdíl mezi nimi je míra účinnosti. Nálev je oproti odvaru slabší. Doporučené množství řepíku nejdříve navlhčete, a poté zalijte vroucí vodou. Ponechte 15 minut louhovat a následně sceďte. Abyste získali odvar, nasypte řepík do studené vody. Poté přiveďte k varu a vařte 2-3 minuty. Následně nechte hodinu stát. Po uplynutí doby sceďte.

Zdroje: magazinzahrada.cz, naturway.cz