Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria) je trvalka vysoká až 75 cm. Kvete od června do srpna květy s jasně žlutou korunou uspořádaných do klasovitých hroznů. Poměrně hojně roste na suchých lukách, mezích, houštinách a rumištích, s úspěchem se dá i pěstovat.

Řepík stimuluje činnost žlučníku a jater, zlepšuje metabolismus tuků a cholesterolu. Celkově zlepšuje trávení, tlumí záněty zejména na sliznicích trávicího ústrojí a také průjmy. Využívá se i při kožních chorobách vnitřně ve formě nálevu nebo odvaru i zevně formou obkladů, koupelí nebo mastí.

Řepík užíváme samostatně i ve směsích

Řepík je vhodný pro dlouhodobé podávání, neměl by se ale, stejně jako jiné byliny, užívat trvale. Úspěšně jej lze podávat samostatně, ale je i osvědčenou součástí směsí. Na podporu činnosti jater se kombinuje s pampeliškou, čekankou, s květem růže, se semenem ostropestřece mariánského, s natí pelyňku pravého nebo černobýlu a s květem měsíčku. Pro zevní použití je vhodná kombinace s kořenem kostivalu nebo s natí kokošky pastuší tobolky.

Léčivý čaj i kloktadlo dle Herbáře léčivých rostlin

  • Při bronchitidě vložíme 100 g sušené natě řepíku do 1 l studené vody a necháme mírně vařit na velmi malém plameni. Potom odvar přecedíme a přes den vícekrát kloktáme.
  • Pro zlepšení činnosti jater, vyčištění střev a k odstranění ledvinového písku si připravíme čaj: 15 g řepíku přelijeme 500 ml vroucí vody, přikryjeme a necháme 5 až 10 minut luhovat. Potom přecedíme a pijeme denně 2 až 3 šálky čaje oslazeného medem před jídlem. Stejným způsobem připravíme i čaj proti kašli, rýmě, zánětům v krku a revmatismu, popíjíme 3 šálky denně.
  • Při průjmech, potížích s játry a slezinou, při abscesech jater a plic a při nádorech ve střevech užíváme 35 až 70 g šťávy z čerstvé natě.
  • Proti únavě pomáhá alespoň desetiminutová koupel nohou ve vodě, do které přilijeme nálev z řepíku.

Řepíková mast

Hojivou mast připravíme ze dvou hrstí řepíku, který vmícháme do 250 g rozpuštěného neosoleného vepřového sádla. Na mírném plameni zahřejeme k varu. Potom odstavíme z plamene a necháme ztuhnout. Druhý den sádlo s řepíkem opět rozpustíme, přecedíme a přelijeme do vhodné nádoby. Mast uchováváme v chladničce.

Tajemství účinku řepíku

Řepík obsahuje především třísloviny, triterpenové sloučeniny, kyselinu křemičitou, železo, organické kyseliny, cholin, flavonoidy, hořčiny a malé množství saponinů. Pro léčebné účely se obvykle sbírá od června do srpna kvetoucí nať.