Zdroje: Dobré rady pro každý den, Věra Filipková, ISBN: 80-86278-77-8, en.wikipedia.org

Češi jako premianti v konzumaci alkoholu

Alkohol je běžnou součástí našeho životního stylu. Někdo pije víc, někdo míň, minimum z nás nepije vůbec. Češi se v konzumaci alkoholu na osobu stále drží velmi vysoko. Co se týče alkoholu obecně, pravidelně se umisťujeme v první desítce či dokonce trojce. V konzumaci piva si stále držíme prvenství, a pokud vás zajímá, kdo je nám v patách, pak jsou to Rakušané, Rumuni, Němci, Namibijci a Poláci.

I když se dá obecně shrnout, že máme velké zkušeni v konzumaci alkoholu, někdy zaostáváme v chápání toho, jak rychle alkohol z těla vyprchá.

Jak na nás funguje alkohol, se podívejte v tomto videu z YouTube kanálu Vědecké kladivo:

Zdroj: Youtube

Jak rychle si tělo poradí s alkoholem?

Odbourávání alkoholu závisí na mnoha faktorech, jako jsou hmotnost, pohlaví, věk, metabolismus, dávka alkoholu a další faktory, jako jsou strava a užívání léků.

Obecně platí, že průměrný zdravý člověk dokáže odbourat přibližně jednu jednotku alkoholu za hodinu, což odpovídá jedné sklenici piva nebo sklenici vína s obsahem 12 % alkoholu. To znamená, že pokud například vypijete 4 sklenice vína během 4 hodin, trvá asi další 4 hodiny, než se alkohol z těla úplně vyloučí.

Rychlost odbourávání je různá i podle druhu alkoholu, ale záleží také například na teplotě konzumovaného nápoje. Čím studenější, tím pomaleji se odbourává. Navíc se také ukázalo, že nedokážeme uspíšit proces, kdy se tělo alkoholu zbavuje. Fyzická aktivita nemá žádný větší vliv a nezbývá než dát tělu dostatek času. Kolik času to zhruba je?

  • V knize Dobrá rada na každý den se uvádí, že půl litru piva vyprchá za dvě a třičtvrtě hodiny, ale jeden litr za pět a tři čtvrtě hodiny. V porovnání s tím litr a půl pak za osm a půl hodiny.
  • U skleničky vína jsou to čtyři hodiny a čtyřicet minut, u litru vína dokonce třiadvacet hodin.
  • Půl deci rumu se tělo zbaví za necelé tři hodiny, jedné celé deci až za čtyři hodiny.

Budete ráno řídit auto?

Teoreticky si můžete odbourání alkoholu také spočítat. Nicméně s nějakým alkoholem v krvi mohou takové počty dopadnout neslavně. Pochybujete-li, používejte jednorázové testovací trubičky. Ty lze získat například na internetu jako alkohol test – detekční trubičky pro jednorázovou orientační zkoušku. V balení po deseti kusech vás vyjde jedna trubička na méně než třicet korun, takže se určitě hodí mít jedno balení po ruce a případně se sami hned otestovat, pokud pochybujete.

Pokud vám nevadí investovat zhruba dva tisíce, pořiďte si rovnou digitální alkohol tester, ke kterému budete potřebovat jen náhradní náustky, pokud jej bude užívat více osob.

Neriskujte zbytečně, objednejte si raději odvoz, za volant s alkoholem v krvi nikdy nesedejte. Vždy se najde nějaké řešení.

Související články