Věk je sice jenom číslo, ale občas udeří plnou silou. Většina padesátníků zažívá na vlastní kůži, že udržet si pěknou postavu ve středním věku, je pořádný oříšek. „Celý život jsem byla relativně štíhlá. Ale teď? Za rok mi bude padesát a najednou mi narostlo obří břicho. Připadám si jako jablíčko na hubených nožičkách,“ zoufá si čtenářka Nora, která kvůli nově nabytých kilogramech musí překopávat celý šatník. Jste na tom stejně?

Na videu se dozvíte, jaký je rozdíl mezi rostlinnými a živočišnými bílkovinami:

Zdroj: Youtube

Tlumiče hladu

Pomoci vám mohou bílkoviny. Jde o látky, které najdete v běžných potravinách. Když si je dopřejete ve vrchovaté míře, jenom tím získáte. Je o nich známo, že vzbuzují pocit sytosti a tlumí chuť na sladké. Když si dáte k večeři palačinky, brzy vás začne honit mlsná. Jakmile si ale dopřejete „bílkovinné menu“ – třeba kuře s rýží – na hlad si ani nevzpomenete.

Živočišné bílkoviny

Obecně existují dva druhy bílkovin – živočišné a rostlinné. Živočišné bílkoviny najdete například v mase, mléce nebo vejcích. Tělo z nich čerpá aminokyseliny, které využívá k výrobě hormonů, enzymů a tělesných buněk. Odvrácenou stranou živočišných bílkovin je ale fakt, že obsahují nasycené mastné kyseliny, které mohou stát za zvýšení hladiny „špatného“ cholesterolu. Nedávné výzkumy také prokázaly, že velké množství živočišných bílkovin se může projevit v podobě kardiovaskulárních chorob, řídnutí kostí nebo zhoršení funkce jater.

Rostlinné zdroje bílkovin

Proto je lepší zkombinovat živočišné a rostlinné bílkoviny alespoň v poměru 1 :2. Rostlinné bílkoviny najdete v semínkách, oříšcích, luštěninách nebo tofu. Denní přísun bílkovin by měl být 0,8–1,2 g na 1 kg tělesné váhy. Obecně platí, že čím je člověk starší, tím větší přísun bílkovin potřebuje. Důvodem je i fakt, že bílkoviny podporují hubnutí a tvorbu svalové hmoty, která právě s přibývajícím věkem klesá. Jaké potraviny obsahují nejvíce bílkovin a tím pádem by měly mít zelenou ve vašem jídelníčku?

Bílkoviny v zelenině

  • Zelený hrášek: Obsahuje přibližně 5-7 gramů bílkovin na 100 gramů.
  • Brokolice: Obsahuje přibližně 2,8 gramů bílkovin na 100 gramů.
  • Špenát: Obsahuje přibližně 2,9 gramů bílkovin na 100 gramů.
  • Artyčok: Obsahuje přibližně 3,3 gramů bílkovin na 100 gramů.
  • Řeřicha: Obsahuje přibližně 2,6 gramů bílkovin na 100 gramů.

V luštěninách:

  • Sója: Sója je jednou z nejbohatších rostlinných potravin na bílkoviny. Obsahuje přibližně 36-38 gramů bílkovin na 100 gramů.
  • Čočka: Červená čočka a hnědá čočka jsou bohaté na bílkoviny. Obsahují přibližně 24-26 gramů bílkovin na 100 gramů.
  • Cizrna: Cizrna je další luštěnina s vysokým obsahem bílkovin. Obsahuje přibližně 19-20 gramů bílkovin na 100 gramů.
  • Fazole: Různé druhy fazolí, jako jsou fazole červené, fazole pinto, fazole černé a fazole adzuki, mají vysoký obsah bílkovin. Obsahují přibližně 21-24 gramů bílkovin na 100 gramů.

V obilovinách:

  • Quinoa: Quinoa je pseudocerealie s vysokým obsahem bílkovin. Obsahuje přibližně 14 gramů bílkovin na 100 gramů.
  • Ovesné vločky: Ovesné vločky jsou zdravou obilninou s dobrou koncentrací bílkovin. Obsahují přibližně 13 gramů bílkovin na 100 gramů.
  • Pohanka: Pohanka je další obilnina bohatá na bílkoviny. Obsahuje přibližně 12 gramů bílkovin na 100 gramů.
  • Hnědá rýže: Hnědá rýže, která je nezpracovaná a obsahuje otruby, má vyšší obsah bílkovin než bílá rýže. Obsahuje přibližně 7-8 gramů bílkovin na 100 gramů.
  • Ječmen: Ječmen obsahuje přibližně 9-12 gramů bílkovin na 100 gramů, v závislosti na odrůdě.

Související články

Zdroje: www.santemagazine.fr, www.stobklub.cz, www.eshop.alfafit.cz