Oleje se lisují z celé řady rostlin.
Zdroj: Prostock-studio / Shutterstock.com

Nenaleťte trikům obchodníků: Které rostlinné oleje jsou skutečně nejzdravější?

Jednoduché, léty prověřené postupy, mívají až překvapivé výsledky. K takovým patří užívání za studena lisovaných přírodních olejů.Pomohou uchovat zdraví a sílu, udržet hladinu krevního cukru i cholesterolu v normě. Stačí k tomu konzumovat jedna či dvě lžíce oleje denně.

Vhodné druhy za studena lisovaných olejů dodávají tělu látky,  které spolehlivě podpoří a udrží  zdraví. Čisté oleje bez jakékoli chemické příměsi mají všestranné účinky,  pomáhají při vnitřním i vnějším použití. Lisují se z mnoha druhů rostlin a i tuto pestrost můžeme využít ve svůj prospěch.

Tuky (některé) jsou zdravé!

Nenasycené mastné kyseliny jsou pro zdraví velmi důležité. Přesto ale v naší kuchyni stále ve velkém převažují tuky nasycené, živočišného původu, které vedou nikoli ke zdraví, ale k nadváze. Je načase kuchyni zpestřit a obohatit o dary, které nám rostliny nabízejí – právě rostlinné oleje jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, především ty šetrně vyráběné, za studena lisované.

olivový olej olivový olej Zdroj: Archiv ireceptar.cz

V rostlinných olejích se vyskytují tři druhy kyselin:

  • kyselina olejová
  • kyselina linolová
  • kyselina alfa linoleová.

Poslední dvě jmenované si naše tělo neumí samo vytvořit, a proto je zcela závislé na tom, zda mu tyto kyseliny v dostatečném množství dodáme!

Proč jsou tak důležité?

V těle se výše jmenované mastné kyseliny dále přeměňují a výsledné produkty jsou nezbytné pro zdraví buněčných membrán, které chrání buňky – základ našeho těla. Nepostradatelné jsou také pro tvorbu tkáňových hormonů eikosanoidů, které se uplatňují při řízení mnoha funkcí v celém těle.

slunečnicový olej slunečnicový olej Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Slovo lékaře

 „Kyselina linolová snižuje hladinu cholesterolu v krevní plazmě, kyselina alfa linoleová snižuje hladinu tuku v krvi a pro­střednictvím eikosanoidů brzdí krevní srážlivost a má též zřetelný protizá­nětlivý účinek. Uplatňuje se rovněž v prevenci aterosklerózy, cukrovky a některých forem rakoviny. Tělo však musí mít oba typy uvedených reakcí trvale k dispozici, aby je mohlo podle akutní potřeby využít k udržení své zdravotní rovnováhy,“ vysvětloval před lety Prof. MUDr. Josef Šimek, DrSc., dlouholetý pracovník Ústavu fyziologie LF UK Hradec Králové časopisu Receptář a na vysvětlenou dodával: „Olejová kyselina má zase schopnost příznivě ovlivnit skladbu krevních tuků a tak snižovat riziko rozvoje aterosklerózy. Protože vykazuje menší tendenci ukládat se do tukových zásob než nasycené mastné kyseliny, vývoj obezity za běžných okolností spíše nepodporuje.“

Nenasycené mastné kyseliny jsou tedy hlavním důvodem, proč bychom měli rostlinné oleje používat. Kromě nich však obsahují i další prospěšné látky: fytosteroly, které se podílejí na úpravě hladiny chole­sterolu v krvi, vitamín E, karotenoidy a polyfenoly, které mají mimo jiné i antioxidační účinek.

ořechový olej ořechový olej Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Mezi nejzdravější rostlinné oleje patří:

  • lněný
  • pupalkový
  • mandlový
  • ořechový
  • olivový
  • slunečnicový
  • sezamový
  • dýňový

O jejich konkrétních účincích a složení se dočtete zde.

Akční letáky