Vhodné druhy za studena lisovaných olejů dodávají tělu látky, které spolehlivě podpoří a udrží zdraví. Čisté oleje bez jakékoli chemické příměsi mají všestranné účinky, pomáhají při vnitřním i vnějším použití. Lisují se z mnoha druhů rostlin a i tuto pestrost můžeme využít ve svůj prospěch.
Tuky (některé) jsou zdravé!
Nenasycené mastné kyseliny jsou pro zdraví velmi důležité. Přesto ale v naší kuchyni stále ve velkém převažují tuky nasycené, živočišného původu, které vedou nikoli ke zdraví, ale k nadváze. Je načase kuchyni zpestřit a obohatit o dary, které nám rostliny nabízejí – právě rostlinné oleje jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, především ty šetrně vyráběné, za studena lisované.
V rostlinných olejích se vyskytují tři druhy kyselin:
- kyselina olejová
- kyselina linolová
- kyselina alfa linoleová.
Poslední dvě jmenované si naše tělo neumí samo vytvořit, a proto je zcela závislé na tom, zda mu tyto kyseliny v dostatečném množství dodáme!
Proč jsou tak důležité?
V těle se výše jmenované mastné kyseliny dále přeměňují a výsledné produkty jsou nezbytné pro zdraví buněčných membrán, které chrání buňky – základ našeho těla. Nepostradatelné jsou také pro tvorbu tkáňových hormonů eikosanoidů, které se uplatňují při řízení mnoha funkcí v celém těle.
Slovo lékaře
„Kyselina linolová snižuje hladinu cholesterolu v krevní plazmě, kyselina alfa linoleová snižuje hladinu tuku v krvi a prostřednictvím eikosanoidů brzdí krevní srážlivost a má též zřetelný protizánětlivý účinek. Uplatňuje se rovněž v prevenci aterosklerózy, cukrovky a některých forem rakoviny. Tělo však musí mít oba typy uvedených reakcí trvale k dispozici, aby je mohlo podle akutní potřeby využít k udržení své zdravotní rovnováhy,“ vysvětluje Prof. MUDr. Josef Šimek, DrSc., z Ústavu fyziologie LFUK Hradec Králové. „Olejová kyselina má zase schopnost příznivě ovlivnit skladbu krevních tuků a tak snižovat riziko rozvoje aterosklerózy. Protože vykazuje menší tendenci ukládat se do tukových zásob než nasycené mastné kyseliny, vývoj obezity za běžných okolností spíše nepodporuje,“ dodává MUDr. Josef Šimek.
Nenasycené mastné kyseliny jsou tedy hlavním důvodem, proč bychom měli rostlinné oleje používat. Kromě nich však obsahují i další prospěšné látky: fytosteroly, které se podílejí na úpravě hladiny cholesterolu v krvi, vitamín E, karotenoidy a polyfenoly, které mají mimo jiné i antioxidační účinek.
Mezi nejzdravější rostlinné oleje patří:
- lněný
- pupalkový
- mandlový
- ořechový
- olivový
- slunečnicový
- sezamový
- dýňový
O jejich konkrétních účincích a složení se dočtete zde.