Vánočka nebo mazanec bez rozinek… to si snad neumí nikdo ani představit. Tedy ano, ti, co rozinky nemůžou ani cítit. Určitě si pamatujete ze školky, jak nad talířem s vánočkou sedí spolužák a ňoume rozinky stranou.

Napíšeme to hned na začátku, rozinky pečlivě vybírejte! Nejvhodnější je kupovat vážené, kde můžete posoudit vzhled. U balených vybírejte ty, které jsou opatřeny transparentním obalem (z téhož důvodu).

Jak taková rozinka vzniká

Rozinky se k nám dováží obzvlášť ze států s teplým klimatem, neboť se rozinky získávají z velice sladkých plodů vinné révy. K největším dodavatelům patří státy okolo Středozemního moře a z větší dálky je to pak Chile, Argentina, Austrálie nebo Jihoafrická republika.

Klasický způsob výroby se využívá i v dnešní době. Jedná se o sušení vinných hroznů na sluníčku. Samozřejmě existuje nový, modernější postup, kdy se hrozny suší horkým vzduchem, a poté se ošetří například siřičitany.

Zdravotní bonusy

Rozinky se hodí především pro sportovce či turisty, kteří potřebují dodat urychleně energii. Obsahují totiž velké množství ovocného cukru. Mezi významné obsahové látky patří vitamín A, B1, B2, C a E, hořčík, draslík, železo, chrom, vápník, fosfor nebo zinek. Najdeme v nich i určitou část vlákniny a inulin.

Po pravidelném uzobávání rozinek v přijatelné míře budete mít dostatečné množství železa, takže s anémií se potýkat rozhodně nebudete. Rozinky napomáhají regulovat cholesterol, u mužů se zlepší pohyblivost spermií. Konzumace rozinek prospívá také našim vlasům, nehtům, pokožce, trávení, očím i kostem.

Dříve se řešilo, že pojídání rozinek zvyšuje riziko zubního kazu, ale postupem času se zjistilo, že toto tvrzení je neopodstatněné. Ba naopak se tvrdí, že rozinky brání ulpívání bakterií na zubech i dásních.

Zdravotní rizika

Ano, i ta mohou nastat, ale jen v určitých případech. Jelikož je valná část rozinek ošetřována pro zachování barvy a jako prevence proti oxidací sířením, mohou rozinky způsobit alergickou reakci. Vyšší konzumace takovýchto rozinek může způsobit žaludeční obtíže, dokonce bolest hlavy a u astmatiků i potíže dýchací. Doporučuje se proto rozinky, co tímto procesem prošly, před spotřebou propláchnout v horké vodě. Lze to vyřešit i nákupem BIO rozinek, které jsou chemicky neošetřované.

Upozornění na závěr

Dejte si pozor na odpadlé rozinky od stolu, pokud máte psa nebo kočku. Pro čtyřnohé kámoše jsou rozinky slině jedovaté! Nebezpečné je již malé množství. Konzumace rozinek u nich může způsobit selhání ledvin, které často bohužel končí fatálně. Proto nepodceňujte ani 3 rozinky „vyluxované“ vaším pejskem. Vyhledejte co nejdříve veterináře, který včasnou léčbou může selhání ledvin zvrátit.

Zdroje: www.vitalia.cz, www.prostreno.cz, www.prirodovedci.cz