Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.healthline.com, svetkreativity.cz

Zdraví ve sladkých rozinkách

Rozinky jsou sušené hrozny, které můžeme sice rozdělit podle velikosti a barvy, ale látky v nich obsažené jsou víceméně stejné. Poslechněte si, co všechno rozinky ovlivňují a jak našemu zdraví mohou prospět.

Zdroj: Youtube

Rozinky prospívají všem

Rozinky jsou doslova nabité významnými nutričními látkami, jsou zdrojem energie, ale i vlákniny, vitaminů a minerálů. Konkrtétně jde o draslík, vápník, hořčík, ale také bór.

Díky vláknině napomáhají optimalizovat trávení a mohou fungovat také jako prostředek proti zácpě. Pro tyto účely můžete rozinky jíst, ale také je macerovat v obyčejné pitné vodě a pít jen tekutinu. Voda s látkami z rozinek se totiž k obsahu trávícího traktu lépe dostane.

Draslík obsažený v rozinkách napomáhá regulaci tekutin v organismu, ale také je důležitý pro funkci nervů i svalů, stejně tak funguje v těle i hořčík. V rozinkách je také železo, které je důležité pro tvorbu červených krvinek a okysličování krve. Jak jistě tušíte, vápník je důležitý nejen pro zuby, ale také kosti. Kostem i optimalizaci srážlivosti krve také napomáhají vitaminy C, K a některé ze skupiny B, které navíc také souvisí s nervovým systémem i metabolismem.

Proč jsou rozinky báječné pro ženy nad 50?

Celkově lze říci, že rozinky působí na náladu, proti únavě, a dokonce i depresím. Rozinky také ovlivňují hladinu hormonů, což může být obzvláště důležité pro ženy v menopauze a po ní.

Rozinky jsou rozhodně zajímavé i pro starší muže. Jak už bylo zmíněno ve videopříspěvku, podporují mužskou erekci a v některých zemích jsou součástí nápojů lásky či pokrmů pro novomanžele během svatební hostiny.

Jsou však bohaté také na přírodní cukry, takže ač jde o potravinu zdravou, ani s rozinkami se to nemá přehánět. Pamatujte na to, zvlášť pokud hlídáte váš energetický příjem.

Kolik jich sníst denně?

I když jsou díky cukrům poměrně kalorické, nutričně významné látky z nich dělají svačinu vhodnou nejen pro sportovce. Určitě je možné doporučit je i při redukční dietě. Pro osoby velmi aktivní a sportovce se doporučuje jako maximální denní dávka 50 g rozinek.

Doporučená denní dávka pro ostatní je kolem 30 g, což může představovat 8 až 10 rozinek, ale záleží to samozřejmě na jejich velikosti. Jednoduše se můžete proto zorientovat podle váhy balíčku a dávku si odměřit podle ní.

Související články