Nepárový orgán, játra, má v těle velmi důležitou a nezastupitelnou funkci. Probíhá v nich látková výměna. Udržují v krvi stálou koncentraci glukózy a skladují důležité vitaminy a minerály, zároveň v nich probíhá detoxikace organismu a vylučují žluč. Játra se o sebe dokážou postarat samy, pokud jim ale zatápíte špatnou životosprávou, není od věci o ně začít pečovat a občas jim dopřát očistnou kúru. Pomoci mohou obyčejné rozinky.
Většina lidí má rozinky spojené hlavně s pečením. Ať už vánočním, či velikonočním. Málokdo si koupí balení rozinek a sní jej na posezení. A to je v pořádku. Rozinky jsou sušené plody vinné révy. Jsou velmi zdravé, ale také u nich najdeme jistá úskalí. Jak to s rozinkami ze zdravotního hlediska je, se podívejte ve videu na YouTube kanálu TIME:
S rozinkami opatrně
Sušené bobule jsou zdravé, ovšem ukrývá se v nich velké množství cukru. Proto by neměly být primárně určeny k zobání u televize nebo jako svačina. Naopak skvěle poslouží jako rychlý zdroj energie při nečekaném výdeji, zachrání klesající glykemii u diabetiků a při správném užívání vám pomohou s očistou jater. Jak na ni?
Blahodárná rozinková voda
K podpoře zdraví svých jater můžete zkusit rozinkovou vodu. Ta umí podle vědců stimulovat biochemické procesy probíhající v játrech a podpořit jejich činnost. Zároveň je plná antioxidantů a vlákniny. Za zmínku stojí i obsah železa a draslíku, které jsou pro funkci jater důležité.
Připravte si 150 gramů sušeného ovoce a zalijte jej čistou vodou. Zhruba 20 minut rozinky duste ve vodě pod pokličkou, poté plamen vypněte a nechte ovoce v lázni vychladnout. Louhujte do druhého dne. Následující den přeceďte ovoce a vodu opět zahřejte. Šťávu pak konzumujte několik dní po sobě, nejlépe alespoň 20 minut před snídaní.
Jaké rozinky vybrat?
Určitě jste se v obchodě setkali s rozinkami tmavými a světlými. Vždy sahejte po těch tmavých. Světlé rozinky bývají chemicky ošetřené. Všímejte si také jejich kvality. Neměly by být příliš tvrdé, ovšem ani příliš měkké rozinky nejsou nejlepší. Kontrolujte, zda nejsou sířené, není na nich plíseň nebo roztoči.
Zdroje: www.aazdravi.cz, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov