Určitě jste to někdy zažili… Vřídek na jazyku, afta nebo prasklinka, všechny tyto neduhy vám mohou pěkně znepříjemnit život. Člověku se mnohdy nechce ani mluvit, aby zbytečně jazykem nehýbal a neodíral ho o zuby. Pokud se u vás tyto problémy vyskytují už od dětství, jste možná trochu na bolestivé stavy jazyka zvyklí, ale i přesto to pro vás musí znamenat jistá omezení. Co popraskaný jazyk může znamenat? A dá se vůbec léčit?

Proč jazyk praskne?

Těžká otázka. Někdy je to způsobeno nevhodnou potravinou. Nevhodná může být ale jen pro vás, ostatní s ní problémy mít nebudou. Prasklý jazyk může být i varováním, že máte nedostatek některého z vitamínů – především vitamínů skupiny B a vitamín A. Občas je za prasklý bolestivý jazyk zodpovědná anémie (chudokrevnost) i snížená imunita.

Některým lidem se popraskaný jazyk objevuje od dětství a nikdy na příčinu nemusí přijít. Jednoduše se s tím naučili žít. No, jednoduše...spíš byli donuceni se s tím naučit žít.

Každopádně je vhodné navštívit lékaře, který se na jazyk podívá a buď vás pošle ke specialistovi nebo vás alespoň uklidní tím, že je to běžná nepříjemnost. Převážně nejde o nic vážného.

Zápach z úst

Zápachem z úst bojuje notná část populace, někdy je příčina jasná (například hygienickými návyky), ale někdy se objeví z čista jasna a vy netušíte proč. Jednou z příčin může být i popraskaný jazyk, protože v prasklině se nahromadí bakterie, které se rychle pomnoží a zápach je na světě.

Jak se zápachu alespoň částečně zbavit:

Svízel – kloktání odvaru ze svízele se využívá při vřídku v dutině ústní.

Jalovcový olej – pár kapek nakapejte do vlažné vody a po troškách vypijte.

Koprové semínko – komu nevadí kopr (jistě si každý vzpomene na školní jídelnu a milovanou nebo naopak nenáviděnou koprovou omáčku), rozžvýkejte ho a zápach z úst by měl vymizet.

Pelyněk pravý – čaj z pelyňku se používá i při povlaku jazyka. Na pelyněk ale pozor, s touto bylinkou opatrně! Čaj se připravuje z PŮL lžičky bylinky.

Šalvěj

Šalvěj a ústní dutina k sobě patří od nepaměti. Pomáhá při angínách, zánětech dásní i sliznice a při rozpraskaném jazyku. Připravit si můžete čaj, který můžete popíjet nebo si jím jen kloktat. Využít lze i esenciální olej přímo na místo problému. Ale opět platí stejné pravidlo jako u pelyňku - i se šalvějí opatrně.

Echinacea

Bylina, která je známá zejména svým pozitivním vlivem na náš imunitní systém. Echinaceu můžete použít též ke kloktání a výplachům úst, protože má antibakteriální a antivirový účinek. Kapky z třapatky nachové seženete v každé lékárně.

Akupunktura

Čínská medicína se jazykem zabývá rozhodně více než naše „klasická“. Při problémech zkuste využít akupunktury, která by mohla pomoci. Nezapomeňte, že akupunktura není vhodná pro všechny a je brána spíše jako doplňková léčba.

Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.zdravie.sk, www.jakbytfit.cz