Častou potíží s pletí jsou právě rozšířené póry. Příčin vzniku může být hned několik. Na vině je mnohdy nadměrný stres, nevhodné kosmetické přípravky, genetické dispozice či nezdravý životní styl. Nejenže takové póry nevypadají moc hezky, ale navíc jsou často i poměrně bolestivou záležitostí.

Většinou se každý snaží černé tečky alespoň zamaskovat šikovně make-upem, ale nutné je se o zanesenou pleť řádně postarat. Proto nikdy nezanedbávejte správnou a pravidelnou péči a využijte ingredience, které léty prověřily už naše babičky.

Stav pleti je u každého jiný

Póry jsou vlastně drobné malinké otvory na povrchu kůže, které obsahují vlasový folikul a každý vyživuje mazová žláza. Jedná se o jakousi výstupní bránu pro maz, který se dostává na povrch pokožky a podílí se jako jeden z faktorů na vzniku nepříjemného a nevzhledného akné.

Na druhou stranu maz v běžném množství, který produkují mazové žlázy, je v podstatě přírodní hydratační krém, díky němuž je naše pleť pružná a hydratovaná. Množství vytvořeného mazu je však u každého jedince jiná. Ideální množství je charakteristické pro normální pleť.

Pokožka potřebuje dýchat

Skrze póry naše pokožka dýchá, a proto je důležité se o ně pravidelně starat. Póry nejenže vylučují maz, ale zároveň přijímají z obličeje vše, co na něj namažete. Černé tečky vznikají oxidací mazu uvnitř póru. Nezapomínejte tedy na jejich pravidelné čištění. Využít můžete odborné péče kosmetiček, ale poradit si můžete i sami doma pomocí prověřených ingrediencí.

Jedlá soda zmenší rozšířené póry

Známý a populární bílý prášek je výborným čisticím prostředkem na problematickou pleť. Velice snadno si poradí s odstraněním nadbytečného mazu a veškerých nečistot a zároveň zmenší póry. Funguje také jako výborný pomocník proti akné.

Stačí si smíchat 2 polévkové lžíce jedlé sody s 1 polévkovou lžící vlažné vody a vzniklou kašičku nanést na obličej. Lehce ji vmasírujte a nechte tak 5 minut účinkovat. Nakonec obličej důkladně opláchněte vlažnou vodou a jemně osušte. Proceduru byste měli několik dní po sobě opakovat, brzy se dočkáte prvních výsledků. Pokud máte čas, využijte sodu a namíchejte si z ní pleťovou masku našich babiček. Z čeho si ji vyráběly? Z 1 kávové lžičky jedlé sody, šťávy z ½ citronu, 2 polévkových lžic jogurtu a 1 kávové lžičky medu.

Na póry funguje i led

Dalším rychlým a účinným řešením pro otevřené póry je použití kostky ledu. Jeho působením dochází k jejich stahování. Nejprve si pečlivě umyjte a očistěte obličej a potom ledem lehce přejíždějte postižená místa. Rozšířené póry se budou postupně zmenšovat.

Jablečný ocet ničí bakterie

Velkým pomocníkem v boji s problematickou pokožkou obličeje je také jablečný ocet. Smíchejte v rozprašovači 1 polévkovou lžíci octa s 5 lžícemi převařené vody a dvakrát denně si octovou vodu aplikujte na postižená místa. K ošetření můžete použít i tampon namočený v roztoku.

Zdroje: www.styl.magazinplus.cz, www.styl.instory.cz, www.zdravestravovani.eu