O skořápkách se moc neví jedna věc. Je to fakt, že bychom si je sem tam měli dopřávat ve stravě. Vápenitý obal vajec totiž představuje super minerální doplněk pro lidské zdraví. Ve skořápkách je velké množství vápníku a bílkovin. Jde tedy o zdravou potravinu, která by rozhodně neměla ležet v koši. A kromě toho mají skořápky báječné uplatnění i pro domácnost a zahradu.

Můžete si z nich udělat prášek a používat jej rozpuštěný v nápoji nebo si ho přidat do některých vhodných jídel. Prášek ze skořápek si snadno můžete vyrobit sami.

Domácí výroba prášku ze skořápek

Budete potřebovat skořápky z 12 vajec. Samozřejmě lepší jsou z biochovu nebo domácí. Odstraňte důkladně všechny nečistoty a pečlivě je omyjte. Poskládejte je na pekáč vyložený pečicím papírem a pražte v troubě tak 15 minut při 180 °C. Skořápky tak zbavíte veškerých bakterií a zároveň je zkřehčíte, takže se vám budou mnohem lépe drtit.

Takto připravené skořápky vložte do mixéru, rozdrťte a prosejte přes jemné sítko. Vznikne vám jemný bílo-hnědý prášek, který nejlépe uchováte v dobře uzavíratelné nádobě.

Drink či jídlo?

Rozdrcené skořápky si můžete přidávat do nápojů či smíchat s některým jídlem. Vybírejte však jen potraviny, které neobsahují tuk. Ten by mohl minerály v prášku proměnit na nestravitelná vápenatá mýdla. Konzumovat skořápky můžete třeba v ovocné či zeleninové šťávě nebo s medem.

Skořápkami za silné kosti

Vaječné skořápky jsou bohaté na vápník, který je nezbytný pro zdravé kosti. Kromě toho obsahují fluor a stoncium, což velmi pozitivně ovlivňuje kostní metabolismus a stimuluje růst chrupavek.

Chrání kostní hmotu

Řídnutí kostí je nebezpečné především pro ženy po menopauze a vede často k mnohým nepříjemným zlomeninám. Výzkum publikovaný v roce 2003 v časopise International Journal of Clinical Pharmacology Research zjistil, že vápník ze skořápek dokáže tento úbytek kostní hmoty zastavit.

Skoncujte s vyrážkami

Kožní potíže jsou nepříjemné a často vedou k pocitu neustálého svědění. Skořápky vás mohou tohoto problému zbavit a uleví podrážděné kůži. Rozpusťte skořápky v jablečném octě (nechte je v něm několik dní louhovat) a vzniklý roztok aplikujte na postižená místa.

Maska na pleť

Do jednoho ušlehaného bílku společně s kokosovým olejem přidejte hrstku skořápkového prášku. Aplikujte na pokožku vždy tak na 10 minut. Vaše pleť bude jen zářit. Vyzkoušejte to!

Zdroje: www.food.inmydress.com, www.paulturner-mitchell.com, www.styl.instory.cz