Už pan otec v legendární knize Boženy Němcové poznamenal známou moudrost: Proti gustu žádný dišputát. Když se někomu něco líbí nebo mu snad chutná nezvyklá kombinace potravin, proč se mu posmívat nebo jej za to hanět. Je to věc každého z nás. Jsou ale bohužel také kombinace jídel, které mohou vyvolat zdravotní nepříjemnosti – a v takových případech bychom se názoru pana otce rozhodně držet neměli. 

Na Margit.TV na youtube se dozvíte další podrobnosti o výhodách a rizicích konzumace kravského mléka:

Zdroj: Youtube

Ryba s mlékem? Raději ne!

Jednou z takových podivných kombinací potravin, které k sobě rozhodně nepatří a měli bychom se jejich společné konzumace zdržet, jsou ryby a mléko. Proč? Podle některých teorií se můžeme dočkat nepříjemných změn na kůži. Nakolik je tato teorie pravdivá, či nikoliv, se neshodnou ani odborníci. Faktem je, že ji podporují hlavně zastánci alternativnějších proudů. Budeme to ale pokoušet? 

Protichůdné působení

Někteří výživoví poradci vysvětlují toto doporučení skutečností, že mléko obecně není doporučováno ke konzumaci společně s potravinami bohatými na bílkoviny. Nešlo by tedy v takovém případě jen o ryby, ale o maso obecně. Zatímco rozkladem bílkovin (i těch rybích) vzniká velké množství energie, zatímco mléko organismus “ochlazuje”. Tyto dvě potraviny tak v podstatě působí vzájemně proti sobě a mohou dokonce vyvolat mírné zažívací problémy. To je ale záležitost, která se může projevit individuálně podle nastavení každého jedince. 

Jsou i další nevhodné kombinace

Každopádně ryby a mléko nejsou jedinou nedoporučovanou kombinací v našich běžných jídelníčcích. Jednou z rad v této oblasti, která patrně většinu z nás překvapí, je vyhýbání se míchanému letnímu salátu, v němž společně figurují okurky a rajčata. Proč? Jde o blokádu přirozených biochemických pochodů v těle a ti opravdu velcí milovníci takovéto kombinace se po delší době mohou dočkat dokonce hromadění vody v těle způsobené vyššími koncentracemi soli. Jak tedy tento problém vyřešit? Jednoduše, pokud si jeden den dáte okurkový a druhý den rajčatový salát, mělo by být všechno v pořádku. 

Oblíbená snídaně není "nic moc"

Stejně tak překvapivé mohou být problémy při konzumaci zdánlivě ideálně ladících banánu a mléka. V tomto případě nejde o nic jiného, než je zpomalení trávicího procesu, kdy banán sám o sobě prochází zažívací soustavou poměrně dlouho, ale při současné konzumaci mléka se navíc snižuje využitelnost živin, které se jeho rozkladem za běžných okolností vstřebávají do těla. Chceme-li tedy tělu dopřát živiny z banánu a zároveň třeba vápník, obsažený v mléce, každopádně bude vhodnější variantou rozdělit si tuto kombinaci na dvě svačinky. 

Naučte se správně kombinovat

Kromě varování před nevhodnými kombinacemi ale výživoví odborníci jiné spojení naopak vyzdvihují jako velmi prospěšné. Jedním z příkladů může být třeba zvyšování využitelnosti vápníku z potravin, které se jej vzdávají jen velmi neochotně. Takovou surovinou je například brokolice, ale v kombinaci se sýrem, což je ideální forma k zapékání, výrazně zvýšíme prospěšnost takového obědu pro organismus. Nemusíte chodit do lékárny pro doplňky stravy, stačí naučit se správně kombinovat docela běžné součásti denního jídelníčku. 

Související články

Zdroje: food.ndtv.com, www.cz-test.cz, www.prokondici.cz