Ryby jsou oblíbené především pro velkou řadu prospěšných látek, mezi které patří také omega-3 mastné kyseliny, jež pozitivně působí na srdce. Některé mořské typy ale obsahují příliš vysoké množství rtuti, která ohrožuje hlavně plod těhotných žen nebo již samotný neurologický vývoj dítěte. Negativní vliv mají ale i na dospělé lidi, kterým může hrozit astma, rakovina nebo srdeční potíže.

Levná, ale nebezpečná

Z videa se můžete dozvědět, jaké ryby jsou zdravé, jak často byste je měli jíst a jak si je lze připravit:

Zdroj: Youtube

Možná jste si v obchodě všimli, že mezi levnější ryby patří tipálie, která je bohatá na chuť a skvěle se s ní pracuje. Bohužel takové ryby bývají velmi často z chovných farem, kde jsou vykrmovány geneticky modifikovanou potravou, hormony, pesticidy a antibiotiky, jež slouží k hubení nežádoucích škůdců. Na vašem talíři tak spočine chemický koktejl, který může zvýšit riziko astmatu, zánětu kloubů, srdečních onemocnění i rakoviny.

Jíte správnou makrelu?

Makrely bývají velmi oblíbené, ale musíte si dát pozor, jakou jíte. Makrela královská obsahuje totiž velké množství rtuti, které může vést až k otravě. Ta se projevuje nevolností, zvracením a neurologickými příznaky. Makrely královské se velmi často živí toxickými řasami, které to mají celé na svědomí. Naopak makrely z Atlantiku jsou pro nás absolutně neškodné a můžete je jíst, jak je libo.

Škodlivá látka ve žralocích

Mořské ryby, především mečouni a štíhlice, mohou ve svém těle hromadit methylrtuť, která vzniká přeměnou rtuti ve vodě. Tuto látku můžete najít také ve žralocích, a proto by je neměli konzumovat hlavně ženy, které chtějí otěhotnět. Lidské tělo totiž methylrtuť vylučuje velmi dlouho v řádech několika týdnů.

Mořský jazyk nahraďte

Jazyk obecný neboli mořský jazyk obsahuje ze všech druhů ryb nejmenší množství omega-3 mastných kyselin a také jeho výživová hodnota je opravdu velmi nízká. Na druhou stranu v něm najdete libové bílkoviny. I přesto nahraďte tuto rybu raději treskou, tuňákem nebo lososem, které jsou mnohem zdravější.

Rtuť v marlínu

Marlína obecného byste neměli konzumovat z více důvodů. Jednak obsahuje opravdu vysoké množství rtuti a jednak se o ně obávají i samotní ochránci zvířat, které znepokojuje jejich nadměrný lov v Atlantickém oceánu. Vyvarujte se proto těchto druhů ryb a raději si dopřejte sledě nebo pstruha, jež obsahují pro lidské tělo spoustu prospěšných látek.

Zdroje: prostreno.cz, https://styl.instory.cz, happymag.cz